Παρίσι: Δέσμευση Μακρόν για συνεργασία με Αίγυπτο και Ιορδανία για εκεχειρία Ισραήλ-Γάζας  

Αμεση παύση της ισραηλινής βίας ζητά το Κάιρο
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 18:07
UPD:21:35
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως τις επόμενες ημέρες θα εργαστεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον βασιλιά της Ιορδανίας σε μια σαφή πρόταση για εκεχειρία και ένα πιθανό μονοπάτι για συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Μακρόν είπε, επίσης, ότι θα αναφέρει τον βομβαρδισμό από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη ενός κτιρίου όπου στεγάζονταν διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, (Associated Press , Al-Jazeera και άλλα) την επόμενη φορά που θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Νωρίτερα ο Γ'αλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση και τις προσπάθειες της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης, κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Παρίσι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τρόπους για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του τη σταθερή του θέση σχετικά με την επείγουσα ανάγκη της παύσης της βίας στην Παλαιστίνη, καθώς η ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον της Γάζας επεκτείνεται για όγδοη ημέρα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα εξεύρεσης δίκαιης και ολοκληρωμένης λύσης που θα εγγυάται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα.

Οι Πρόεδροι Γαλλίας και Αιγύπτου συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, επισημαίνοντας τη σημασία των πολιτικών πρωτοβουλιών για τα θέματα αυτά, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των κρατών και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης αναφέρθηκαν και το θέμα του Αιθιοπικού Φράγματος του Νείλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters    

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή