Αρ. Πελώνη-πανδημία: Να αποδειχθούν στέρεα χωρίς πισωγύρισμα τα βήματα που κάνουμε

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 12:49
UPD:13:52
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
A- A A+

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, δεν εφησυχάζουμε, ο ιός καραδοκεί» τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την πρώτη διά ζώσης μετά από μήνες, η κυβερνητική εκπρόσωπος. Όπως  υπογράμμισε, «όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, να φοράμε τη μάσκα, να κρατάτε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό».

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, η χώρα ξεκίνησε ήδη την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων, «είμαστε τώρα στην επόμενη φάση» συνέχισε. «Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του Τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας. 

Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση, επισήμανε. 

Η κ. Πελώνη ζήτησε εκ νέου να εφαρμόζονται από όλους τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και οι επαγγελματίες να τηρούν τους ειδικούς όρους λειτουργίας, καθώς, όπως σημείωσε, τα προηγούμενα 24ωρα καταγράφηκαν παραβιάσεις των μέτρων από καταστήματα εστίασης, σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Ενδεικτικά ανέφερε πως το Σάββατο σε 72.911 ελέγχους, διαπιστώθηκαν 278 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε οκτώ επιχειρήσεις. Ήδη, όπως συμπλήρωσε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους.

Η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση, μετά και την πρόσφατη χαλάρωση σειράς περιορισμών, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας και πέντε ζώνες άμυνας για το άνοιγμα του Τουρισμού:

Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης ισχύος 2-9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουνίου θα γίνει ενεργοποίηση του green pass.

Για τη δεύτερη ζώνη, και πάλι στις πύλες εισόδου, είπε ότι «αφορά στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.

Η τρίτη έχει να κάνει με τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.

Η τέταρτη σχετίζεται με την εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες στον τουρισμό και η πέμπτη με την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Κοινός στόχος είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε, ώστε να ακολουθήσουν με ασφάλεια και χωρίς κανένα πισωγύρισμα τα επόμενα. Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας» τόνισε η Αρ. Πελώνη. 

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο, αν δεν εισακουστούν οι προτροπές της κυβέρνησης προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν. Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και πως πρέπει όλοι να συμμορφωθούν. «Είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να μην εφησυχάσουμε. Αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις, θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο» ανέφερε.

Σχετικά, τέλος, με τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ήδη έχουν γίνει περίπου 4,3 εκατ. πανελλαδικά και πως περισσότεροι από 1,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή