Λεφτά υπάρχουν

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkok@naftemporiki.gr

Η έλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει ο ουσιαστικός μετασχηματισμός της οικονομίας και να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης. Ο χορός των... επενδύσεων ανοίγει, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιους.

Όσοι ονειρεύονται να αναβιώσουν αποτυχημένα... μοντέλα του παρελθόντος, καλό θα ήταν να προσαρμοστούν στην αμείλικτη πραγματικότητα. Τα χρήματα δεν είναι δυνατόν να πεταχτούν στους πέντε ανέμους και σε καμία περίπτωση δεν θα δοθούν για να συντηρηθούν αποτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα. 

Κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματίες που θα κοιτάξουν στο μέλλον, θα εστιάσουν σε «μοντέρνους» τομείς και θα ακολουθήσουν τις διεθνείς τάσεις. Για παράδειγμα, η συζήτηση έχει φουντώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση σε ένα «πράσινο» μοντέλο. 

Παράλληλα, οι επίδοξοι διεκδικητές των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν και οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη. Φαινόμενα περασμένων δεκαετιών χρηματοδότησης «μπαταχτσήδων» και... ημετέρων δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν. 

Αδιαμφισβήτητα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση και πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. H κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να στείλει ένα φιλο-επενδυτικό μήνυμα εκτός και εντός συνόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ -που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ειδική εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης- καλείται να συμβάλει στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας με ουσιαστικές προτάσεις.

Αλλά και οι επίδοξοι διεκδικητές των χρημάτων από την επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένοι και να μην επιχειρήσουν ένα άλμα στο κενό. 

Όπως άλλωστε έχει διδάξει και η εμπειρία των μνημονίων, εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. 

Να σημειωθεί εδώ πως στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να απορροφήσει τη φετινή χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό μεγαλύτερο από τα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή. Επομένως... λεφτά υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.
   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή