Τα αγάλματα στο Μουσείο της Κω, «θεραπεύθηκαν»...

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 17:15
UPD:17:20
A- A A+

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω θα ανοίξει αύριο, μαζί με όλα τα Μουσεία της χώρας και θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του έχοντας όλα τα γλυπτά της έκθεσης πλέον στη θέση τους.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, τον περασμένο Οκτώβριο στο νησί της Κω, διαπιστώθηκε ότι πέντε γλυπτά, που την ώρα του φονικού σεισμού του Ιουλίου του 2017, έπεσαν από τα βάθρα τους, δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί. Η Υπουργός, έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και επτά μήνες μετά, τα γλυπτά αποκαταστάθηκαν στα βάθρα τους.

Γυμνός κορμός ανδρικού αγάλματος, πιθανόν του Κλαυδίου, του τύπου του Ηγεμόνος των ελληνιστικών χρόνων, με ιμάτιο γύρω από την μέση και τον αριστερό ώμο. Βρέθηκε στην Κακή Σκάλα Κεφάλου. Γύρω στο 220 π.Χ..

Κατά την πτώση των τριών ελλιπών κορμών έσπασαν οι γύψινες συμπληρώσεις στο χαμηλότερο τμήμα τους, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κυρίως για την αισθητική βελτίωση του χαμηλότερου τμήματος και για την έδρασή τους στα βάθρα τους, αλλά όχι τα αρχαία μάρμαρα.

Γυμνός κορμός ανδρικού αγάλματος, με ιμάτιο γύρω από την μέση και τον αριστερό ώμο. Βρέθηκε στο ρωμαϊκό Ωδείο. Γύρω στο 180/170 π.Χ.

Η μελέτη επανατοποθέτησης των γλυπτών, που διενεργήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, συνέβαλε στη βέλτιστη σεισμική θωράκιση όλων των εκθεμάτων του Μουσείου, και οδήγησε στην καλύτερη σεισμική θωράκιση και άλλων ευρημάτων για το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών και στη συνέχεια στην επανατοποθέτηση και των πέντε γλυπτών.

Ακέφαλο άγαλμα ανδρικής μορφής με χιτώνα και ιμάτιο. Βρέθηκε στο ρωμαϊκό Ωδείο. Μετά το 150 π.Χ.

Ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017, λόγω του μεγέθους των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επέφερε σημαντικές ζημίες στα μνημεία του νησιού. Ανάμεσα στο πληγέντα μνημεία είναι η Πύλη του Φόρου, η μνημειακή είσοδος στην ανατολική πλευρά του περιμετρικού τείχους της χώρας, το εμβληματικό Κάστρο Νερατζιάς, τοπόσημο του νησιού, το Νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς, ο Δυτικός Αρχαιολογικός χώρος, καθώς και ναοί και  οθωμανικά τεμένη.

Άγαλμα Δήμητρας, ανάθημα του Μελαγκρίδα, υιού του Χαρμύλου. 4 ος αι. π.Χ. Στη βάση φέρει την επιγραφή: Μελαγκρίδας Χαρμύλου Δάματρι.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπονούν μελέτες και έργα αποκατάστασης στα μνημεία του νησιού με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να καλυφθεί ο χρόνος που μεσολάβησε από τον σεισμό του 2017. Οι πόροι χρηματοδότησης μελετών και έργων είναι εξασφαλισμένοι.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή