Στο επίκεντρο ο εμβολιασμός των παιδιών

Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 11:34
UPD:11:37
REUTERS/STEPHANE MAHE
A- A A+

Με τους εμβολιασμούς να έχουν βρει ρυθμό παγκοσμίως, οι συζητήσεις πλέον στρέφονται και στο ερώτημα γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ο Καναδάς έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη χώρα που ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer για τα παιδιά και ξεκίνησε από χθες τους εμβολιασμούς εφήβων.

Ακολούθησαν οι ΗΠΑ που επέκτειναν χθες την άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19 στους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στις ΗΠΑόπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό για τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών.

Στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, χαρακτηρίζοντας «πολύ πρόωρο» να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο.

Όπως επίσης είπε, όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες, καθώς προς το παρόν το εμβόλιο της Pfizer συστήνεται για χρήση από την ηλικία των 16 ετών και τα εμβόλια των άλλων εταιρειών από 18 ετών και άνω.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι υπάρχουν μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος.

Όπως είπε, υπάρχουν μελέτες της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση «ότι αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και ο εμβολιασμός τους βοηθά ουσιαστικά στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα, στο να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες, καθώς τα ίδια τα παιδιά δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη νόσο.

Το εμβόλιο στα παιδιά έχει ως κύριο στόχο την ανοσία και την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε «ας μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμη και των υπερήλικων».

Στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε σήμερα και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

«Eπιχειρησιακά μπορούμε να το υιοθετήσουμε όταν ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων το εγκρίνει. Στα παιδιά δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας. Θεωρώ ότι μετά την έγκριση ως αρχες Ιουνίου με βάση την προτεραιοποίηση θα μπορούν να εμβολιάζονται και παιδιά. Εφόσον θα έχουμε την έγκριση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων αντί να σταματάμε στο 16 που ήταν έως τώρα θα πάμε μέχρι το 12», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή