ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ: Η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς στοχεύει στην προστασία του 8ώρου

Κατάργηση του αναχρονιστικού νομοσχεδίου
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 17:12
UPD:17:16
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
A- A A+

Οκτώ ώρες Εργασία, οκτώ ώρες ανάπαυση και οκτώ ώρες ελεύθερο χρόνο, διεκδικεί αδιαπραγμάτευτα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την 1η Μαΐου. Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια από την απεργία των εργατών του Σικάγο, σημειώνει, η κυβέρνηση ,με ένα αναχρονιστικό νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζει, «απειλεί να καταργήσει το 8ωρο και να εκθεμελιώσει βασικές θεσμικές κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα». 

«Η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς έχει έναν βασικό και κύριο στόχο την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών και την προστασία του 8ώρου», επισημαίνει. 

«Το αίτημα των απεργών του Σικάγο για ‘8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο’, γίνεται ξανά σύνθημα και φωνή διεκδίκησης και προστασίας για την κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων και συνολικά των σύγχρονων κοινωνιών!», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι «Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και την απειλή της ανεργίας και του περιορισμού των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς, που επλήγησαν ιδιαίτερα».  

Σήμερα, σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, είναι ανάγκη «το εργατικό κίνημα στη χώρα μας να προστατέψει τις βασικές κατακτήσεις και τα εργατικά δικαιώματα και να σταματήσει τον κατήφορο που επέβαλαν η οικονομική κρίση και τα μνημόνια». 
Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα, επισημαίνει,  «θα είναι κενές αν δεν συνοδευτούν από τη διάλυση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν και την ασφαλή επιστροφή στην εργασία για όλους, με καλύτερους μισθούς και συνθήκες!». 

«Πολύ περισσότερο η καθιέρωση βασικού μισθού και ημερομισθίου που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να γίνει καθολική απαίτηση και διεκδίκηση , ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όπου οι μνήμες από την εφαρμογή του υποκατώτατου μισθού είναι ακόμα νωπές ..», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή