Μπαχ: «Η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί γι΄ ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες»

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 15:18
UPD:15:20
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Κανένα θέμα αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει στην ατζέντα της η ΔΟΕ, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί το Τόκιο, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, δεσμεύτηκε γι΄ άλλη μια φορά για τη διεξαγωγή μίας ασφαλούς κι επιτυχημένης διοργάνωσης, τονίζοντας ότι καταλαβαίνει απολύτως την απόφαση που πάρθηκε στην ιαπωνική πρωτεύουσα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Τόμας Μπαχ μίλησε στην αρχή μιας συνάντησης με τους διοργανωτές του «Τόκιο 2020» για την οριστικοποίηση της δεύτερης έκδοσης των "playbooks" με τους κανόνες των Αγώνων, ενώ απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για την έναρξή τους.

Κάποιες πόλεις της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα, Τόκιο, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαββατοκύριακο, γεγονός που κάνει ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων να πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ούτε αυτό το καλοκαίρι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, απαιτεί το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ που σερβίρουν αλκοόλ μαζί με μεγάλα καταστήματα, κινηματογράφους και άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις, ενώ ζητά από τις εταιρείες να αφήσουν το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι και αποκλείει τους θεατές από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο Μπαχ απευθύνθηκε στους διοργανωτές, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου της ΟΕ «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, καθιστώντας σαφές ότι κατανοεί πλήρως την κίνηση και πως η συμμόρφωση με τους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν μέτρα κατά των λοιμώξεων, θα τηρηθεί αυστηρά.

«Η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων» είπε.

Κανόνες που είχαν γίνει γνωστοί τον Φεβρουάριο, απαγορεύουν το τραγούδι κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και υποχρεώνουν τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή εκτός από τον ύπνο, το φαγητό ή την ύπαιθρο.

Οι θεατές από το εξωτερικό έχουν ήδη αποκλειστεί, αλλά περισσότεροι από 10.000 αθλητές, προπονητές και οι συνοδοί τους αναμένονται τον Ιούλιο.

Οι αθλητές και οι προπονητές θα υποβάλλονται σε εξετάσεις σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι αξιωματούχοι που έρχονται σε στενή επαφή με αθλητές θα πρέπει επίσης να εξετάζονται κάθε μέρα.

Η απόφαση σχετικά με τον αριθμό των εγχώριων θεατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στα γήπεδα διεξαγωγής των Αγώνων μπορεί να ληφθεί έως τον Ιούνιο.

Αν και η Ιαπωνία δεν υπέφερε τόσο άσχημα από την COVID-19 σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, το ποσοστό κρουσμάτων έχει αυξηθεί ξανά σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο και όλο και περισσότερα προέρχονται από μεταλλάξεις.

Την Τετάρτη, το Τόκιο ανέφερε 925 νέα κρούσματα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις