«Δύσκολη» η ώρα του Πρωθυπουργού για τον Τζόνσον - Αμφισβητείται η ηθική του

Καλείται να απολογηθεί για την πανδημία, την οικονομία αλλά και τη «σκιώδη» ανακαίνιση της Ντάουνινγκ Στριτ
Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 23:10
UPD:28/04/2021 00:05
REUTERS/POOL
A- A A+

Κλιμακώνεται η πίεση για τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, μετά από τις διαρροές στον βρετανικό Τύπο σχετικά με τις πρακτικές και την ηθική του. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό,  σύμφωνα με τις Daily Mail και Times, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μεταξύ άλλων «προτιμώ να δω πτώματα να στοιβάζονται, παρά να εγκρίνω ένα τρίτο lockdown», καθώς και «αφήστε τον κορωνοϊό να θερίζει προκειμένου να μείνει η οικονομία ανοιχτή».

Σύμφωνα βέβαια με τον ίδιο, οι κατηγορίες αυτές είναι «εντελώς σκουπίδια».

Ωστόσο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός,  δεν έχει ακόμα απαντήσει και σε μια σειρά καταγγελιών που έχουν γίνει εις βάρος τους τις τελευταίες ημέρες. Η αρχή έγινε με τη διαρροή μηνυμάτων μέσω του BBC σχετικά με επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον βρετανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Ντάισον στην αρχή της πανδημίας. Ο βρετανός πρωθυπουργός τότε εγγυήθηκε προσωπικά στον επιχειρηματία ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του να μην επιβαρυνθούν επιπλέον φορολογικά οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα μεταφέρονταν από τη βάση της εταιρείας στην Σιγκαπούρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να συντονιστεί η παραγωγή μηχανικών αναπνευστήρων για λογαριασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Τζόνσον και Κάμινγκς

Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι έκανε ό,τι «χρειάστηκε για το καλό της χώρας», ενώ κατηγόρησε ανοιχτά για τη διαρροή των μηνυμάτων τον πρώην κορυφαίο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο πρώην ηγέτης της εκστρατείας του Brexit, Κάμινγκς, όχι μόνο αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι βρίσκεται εκείνος πίσω από τις διαρροές, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση γράφοντας στο προσωπικό του μπλογκ μια μακροσκελή δημοσίευση. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ανήθικο και ανεπαρκή για τις ανάγκες της χώρας», ενώ έφερε στην επικαιρότητα την «σκιώδη» ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ και τον χειρισμό της πανδημίας.

Ερευνα για τη «συγκάλυψη» της ανακαίνισης της Ντάουνινγκ ζητούν οι Εργατικοί

Για το ζήτημα του διαμερίσματος που φημολογείται ότι κόστισε έως και 200.000 λίρες, παρά την ετήσια κρατική επιχορήγηση των 30.000 λιρών,  ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει πληρώσει ο ίδιος για την ανακαίνιση, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν για χρηματοδότηση είτε μέσω κομματικού δανείου είτε μέσω χορηγιών που δεν έχουν δηλωθεί.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον η εκπρόσωπος Τύπου του  Μπόρις Τζόνσον,  Αλέγκρα Στράτον «παραπλάνησε εν γνώσει της» δημοσιογράφους σχετικά με την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμούσε δωρητές να χρηματοδοτήσουν κρυφά την ανακαίνιση και είπε στον πρωθυπουργό πως τέτοια σχέδια ήταν «ανήθικα, ανόητα, πιθανόν παράνομα».

Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άνγκελα Ρέινερ σε επιστολή της στον Σάιμον Κέις, επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας, του ζητά να διερευνήσει τις απαντήσεις της τότε εκπροσώπου Τύπου του Τζόνσον σε δημοσιογράφους σχετικά με την υπόθεση στις αρχές του έτους. Η Αλέγκρα Στράτον, πρώην δημοσιογράφος του BBC, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον από τον Οκτώβριο έως την περασμένη εβδομάδα. Σε μια συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, οι Εργατικοί τόνισαν ότι η Στράτον είπε: «Τα κονδύλια του Συντηρητικού Κόμματος δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή οποιασδήποτε ανακαίνισης του κτιρίου στην Ντάουνινγκ Στριτ». Ωστόσο, έκτοτε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν πως οι ανακαινίσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω δανείου από το Συντηρητικό Κόμμα.

«Ως ειδικός σύμβουλος, η Αλέγκρα Στράτον δεσμεύεται από τον Κώδικα Δημόσιας Διοίκησης, που καθορίζει πρότυπα ακεραιότητας και ειλικρίνειας που απαιτούνται από δημόσιους υπαλλήλους», δήλωσε η Ρέινερ στην επιστολή της στον Κέις. «Σας παροτρύνω να εξετάσετε τη διεξαγωγή μιας έρευνας σχετικά με το εάν η πρώην εκπρόσωπος Τύπου παραπλάνησε εν γνώσει της τους δημοσιογράφους και το κοινό ή παραπλανήθηκε από ανώτερα μέλη της κυβέρνησης που φαίνονται πρόθυμα για μια συγκάλυψη».

Eκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι χρήματα από το Συντηρητικό Κόμμα δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για να χρηματοδοτήσουν τις ανακαινίσεις - χωρίς να πει εάν χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν: «Τυχόν δαπάνες ευρύτερης ανακαίνισης φέτος πέραν εκείνων που προβλέπονται από την ετήσια αποζημίωση έχουν καλυφθεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό. Τα κονδύλια του Συντηρητικού Κόμματος δεν χρησιμοποιούνται για αυτό».

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», αφού ο Μπόρις Τζόνσον θα δεχτεί μια νέα σειρά ερωτήσεων γύρω από τις καταγγελίες, ενώ το κόμμα των Συντηρητικών έχει μπροστά του την κοινοβουλευτική έρευνα στις 26 Μάιου σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας. Κύριος φόβος του κόμματος όμως είναι οι αποκαλύψεις που ενδέχεται να κάνει ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει δηλώσει πρόθυμος να μιλήσει για όλα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή