Ινδία: Κρύβει ο αριθμός των θανάτων την έκταση της υγειονομικής κρίσης;

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 09:33
UPD:09:39
REUTERS/AMIT DAVE
A- A A+

Η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού με 332.730 κρούσματα να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας κατέγραψε το ίδιο διάστημα ρεκόρ 2.263 θανάτων λόγω  Covid-19 το ίδιο διάστημα. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 186.920 νεκρούς, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια.

Τα σώματα, ωστόσο, που συσσωρεύονται στα κρεματόρια και τα νεκροταφεία σε ολόκληρη την Ινδία προκαλούν ανησυχίες ότι ο αριθμός των νεκρών από το νέο κύμα του ιού μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα αρχεία.

Αρκετές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αναφορές για σώματα, τυλιγμένα σε προστατευτικά υλικά τα οποία ταυτοποιήθηκαν από τα νοσοκομεία ως θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, να παρατάσσονται έξω από τα κρεματόρια για ώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg , στηριζόμενο σε αναφορές συγγενών των νεκρών, εργαζομένων και αυτόπτων μαρτύρων, τα κρεματόρια σε τουλάχιστον πέντε πόλεις δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων από Covid θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος από τους θανάτους που αναφέρθηκαν από τις υπηρεσίες υγείας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την Πέμπτη, η Ινδία ξεπέρασε το παγκόσμιο ρεκόρ των καθημερινών νέων λοιμώξεων και την Παρασκευή ανέφερε ακόμη 332.730 νέες περιπτώσεις. Με περισσότερα από 16 εκατ. κρούσματα συνολικά, είναι η δεύτερη χώρα που πλήττεται περισσότερο παγκοσμίως, και βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ενώ το φορτίο των κρουσμάτων των ΗΠΑ είναι διπλάσιο, ο αριθμός των θανάτων του είναι τριπλάσιος από ό, τι ανέφερε η Ινδία. Η άνοδος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψή της, αλλά και τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας.

Οι θάνατοι στην Ινδία δεν υπολογίζονταν πάντα με σωστούς υπολογισμούς, ακόμη και πριν από την πανδημία. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων, ειδικά σε αγροτικά χωριά, λαμβάνουν χώρα στο σπίτι και συνήθως δεν καταγράφονται. Για άλλους, η αιτία του θανάτου που αναφέρεται συχνά είναι το γήρας ή η καρδιακή προσβολή, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο μεταξύ του 20% με 30% όλων των θανάτων στην Ινδία είναι κατάλληλα ιατρικά πιστοποιημένοι.

Ειδήσεις από ολόκληρη την Ινδία υποδηλώνουν ότι ένας συνδυασμός κακής διαξαγωγής των τεστ και ενός συστήματος υγείας που κατακλύζεται από εκείνους  που έχουν νοσήσει από τον ιό σήμαινε ότι η ακριβής μέτρηση των θανάτων παραμένει μία πρόκληση ακόμη και ένα χρόνο μετά την πανδημία.

Η μη ακριβής καταγραφή δεδομένων θανάτου «δημιουργεί την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν ανεκδοτικά περιστατικά και η συνολική κατάσταση είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Himanshu Sikka της IPE Global, μια εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης. «Αυτό βλάπτει τις μελλοντικές προετοιμασίες και τα μέτρα που απαιτούνται για ένα πιθανό τρίτο κύμα», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή