Κλιματική Αλλαγή: Συνεπής η Μόσχα στις διεθνείς υποχρεώσεις, τόνισε ο Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής

Ανέπτυξε τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην ρωσική καθαρή ενέργεια
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 19:10
UPD:20:42
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι η χώρα του εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ρωσία με υπευθυνότητα εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτόν», υπογράμμισε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα εργάζεται «για την εφαρμογή μιας σύγχρονης νομοθεσίας» όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

50% μείωση από το 1990

Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου ανησυχεί κυρίως από την υπερθέρμανση στη Σιβηρία και την Αρκτική, υπενθύμισε πως η Μόσχα φιλοδοξεί «να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές» μέχρι το 2050,  χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα ποσοστά.
Σημείωσε επίσης ότι σήμερα οι εκπομπές καυσαερίων στη Ρωσία είναι σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 1990: από 3,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί στα 1,6 δισεκ. τόνους, λόγω της «αναδιάρθρωσης» της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως εξήγησε.

Απαραίτητη η διεθνής συνεργασία

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση», αναφέροντας ως παράδειγμα το μεθάνιο, καθώς θα ήθελε να μειωθούν οι εκπομπές του στο μισό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ζήτησε επίσης να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να προτείνει μια σειρά κοινών σχεδίων και να εξετάσει πλεονεκτήματα για τις ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια (…) στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Στο κόκκινο Σιβηρία και Αρκτική

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Σιβηρία και η Αρκτική περιλαμβάνονται στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια η Σιβηρία αντιμετωπίζει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και γιγαντιαίες και ασυνήθιστες δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία βλέπει όμως και μια θετική πλευρά στην υπερθέρμανση, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου εμπορικού δρόμου που θα συνέδεε την Ευρώπη και την Ασία μέσω της Αρκτικής, χάρη στο λιώσιμο των πάγων. Μάλιστα η Μόσχα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτόν τον «δρόμο του βορρά», όταν η διώρυγα του Σουέζ παρέμεινε κλειστή για αρκετές ημέρες, στα τέλη Μαρτίου.

Η Ρωσία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές καυσαερίων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε τον Οκτώβριο του 2019 τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή