Covid-19: 2η χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα η Ινδία

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 14:37
UPD:14:41
REUTERS/HEMANSHI KAMANI
A- A A+

Η Ινδία ξεπέρασε τη Βραζιλία στην παγκόσμια κατάταξη με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Έτσι πλέον η Ινδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως καταγράφοντας τις περισσότερες μολύνσεις  πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έθνος της Νότιας Ασίας κατέγραψε περισσότερα από 168.000 νέα ημερήσια κρούσματα τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Περίπου το 83% των νέων μολύνσεων αναφέρθηκαν σε 10 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής πολιτείας Μαχαράστρα, η οποία φιλοξενεί την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας Βομβάη.

Από τις αρχές Απριλίου, η Ινδία έχει ανακοινώσει περισσότερα από 1,37 εκατ. κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων της χώρας από τον περασμένο Ιανουάριο σε πάνω από 13,5 εκατ. Τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο αφού προηγουμένως έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τον Σεπτέμβριο.

Αν και η Μαχαράστρα είναι η πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο κατά το δεύτερο κύμα, τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πολυπληθούς πολιτείας του Ουτάρ Πραντές, ανεβαίνουν επίσης.

Το ημερήσιο ποσοστό θανάτων αυξάνεται καθώς τα νοσοκομεία πιέζονται. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι θάνατοι στην Ινδία που σχετίζονται με τον Covid παραμένουν σχετικά χαμηλοί.

Ο υπουργός Υγείας Χαρς Βάρνταν φέρεται να απέδωσε το δεύτερο κύμα μολύνσεων στην μειωμένη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, πολιτικών από το κόμμα του Μπαρατίγια Τζανάτα αλλά και πολιτικοί από άλλα πολιτικά κόμματα διοργάνωσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις  σε πολιτείες όπως η Δυτική Βεγγάλη όπου συγκεντρώθηκαν μεγάλα πλήθη - τα περισσότερα από αυτά χωρίς να φορούν μάσκες.

Υπήρχε επίσης μια σειρά από θρησκευτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας.

Εμβολιαστικές προσπάθειες σε εξέλιξη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας,  έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις των εμβολίων από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εμβολιασμού τον Ιανουάριο.

Από την 1η Απριλίου, οποιοσδήποτε άνω των 45 ετών δικαιούται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Μαχαράστρα, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προμήθειες δόσεων.

Η ινδική κυβέρνηση, σε απάντηση, κατηγόρησε εκείνες τις πολιτείες ότι αποσπούν την προσοχή από την αποτυχία τους να ελέγξουν τον ιό.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο που παράγει εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα , δήλωσε ότι η παραγωγική του ικανότητα είναι «πολύ αγχωτική».

Τον περασμένο μήνα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε  ότι η Ινδία έκανε προσωρινή αναστολή σε όλες τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19 που παρήγαγε το Ινστιτούτο Serum για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Την Κυριακή, η Ινδία απαγόρευσε επίσης την εξαγωγή του αντι-ιικού φαρμάκου Remdesivir, το οποίο σημείωσε  μια ξαφνική αύξηση της εγχώριας ζήτησης για θεραπεία ασθενών με Covid. Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση της επιδημίας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει πέρυσι ότι το συγκεκριμένο φάρμακο έχει «μικρή ή καθόλου επίδραση» στη μείωση των θανάτων από κορωνοϊό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή