MINI Sharing: “Μοιράζομαι σημαίνει Νοιάζομαι”

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 11:45
UPD:11:48
A- A A+

Πρότυπα στη ‘διαμοιρασμένη κινητικότητα’ (shared mobility), επιχειρεί να θέσει η ΜΙΝΙ. Με την υπηρεσία MINI Sharing και το αντίστοιχο νέο MINI Sharing app, ο κατασκευαστής πολυτελών οχημάτων επεκτείνει τον πρωτοποριακό ρόλο του και σε αυτό τον τομέα. Από την 1η Μαρτίου 2021, πελάτες στη Γερμανία και την Ολλανδία μπορούν να διαμοιράζονται το MINI τους και την εμπειρία MINI με μέλη της οικογένειας και φίλους, εύκολα, γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Το app μπορεί να χρησιμοποιείται για κράτηση, ξεκλείδωμα και κλείδωμα του οχήματος και για εκκίνηση του θερμικού κινητήρα / ηλεκτροκινητήρα. Το ‘car sharing’ ουδέποτε ήταν τόσο εύκολο και πρακτικό.

 

Η χρήση της υπηρεσίας MINI Sharing είναι απλή υπόθεση μέσω του MINI Sharing app. Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής στο smartphone του πελάτη (διατίθεται για iOS και Android), μπορεί να γίνεται πρόσκληση μελών της οικογένειας και φίλων που επίσης έχουν το app. Εάν οι φίλοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν το όχημα για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα στέλνουν ένα αίτημα στον ιδιοκτήτη μέσω του app. Αυτό το αίτημα εμφανίζεται στη λειτουργία του ημερολογίου του MINI Sharing app και εκεί γίνεται η αποδοχή και διαχείριση από τον ιδιοκτήτη. Πριν ξεκινήσει η κράτηση, ο προσκεκλημένος οδηγός θα λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το αυτοκίνητο, όπως τοποθεσία και αυτονομία / τρέχον επίπεδο φόρτισης. Ο χρήστης χρειάζεται διαδικτυακή σύνδεση μόνο κατά την έναρξη της κράτησης. Από εκεί και μετά, το smartphone επικοινωνεί με τη μονάδα MINI Sharing μέσω Bluetooth, που επιτρέπει τη διάδραση με το αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται διαδικτυακή σύνδεση. Επομένως, η υπηρεσία MINI Sharing μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς προβλήματα σε υπόγειους σταθμούς στάθμευσης αυτοκινήτων ή σε περιοχές με ανεπαρκές σήμα δικτύου. 

Το MINI Sharing έχε ήδη δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί με επιτυχία  και έχει τύχει ιδιαίτερα θετικής υποδοχής στη Μαδρίτη το 2019, και αργότερα στη Βαρκελώνη με παρόμοια αποτελέσματα. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η υπηρεσία διαμοιρασμού οχήματος ιδιωτικής χρήσης διατίθεται σε όλη την Ισπανία από τον Οκτώβριο του 2020. Στη Γερμανία και την Ολλανδία, η υπηρεσία κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου 2021. Όλα τα Γερμανικά μοντέλα MINI που κατασκευάζονται από τον Ιανουάριο του 2020 είναι ήδη εξοπλισμένα με την απαιτούμενη τεχνολογία από το εργοστάσιο (επιλογή: 5GE - Flexible Car Sharing Preparation). Η μονάδα MINI Sharing μπορεί να τοποθετείται εκ των υστέρων ως αξεσουάρ σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο MINI. Στη συνέχεια, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αμέσως το MINI Sharing. Το κόστος της υπηρεσίας MINI Sharing στη Γερμανία τον πρώτο χρόνο ανέρχεται στα 360 ευρώ (διάρκεια ενός έτους), συν το κόστος εγκατάστασης. Εάν η υπηρεσία επεκταθεί μετά τον ένα χρόνο, τότε το ετήσιο κόστος θα είναι 49 ευρώ (σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021).

Γενικά, η εξέλιξη του MINI App – που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020 – συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Έχοντας ήδη λανσαριστεί σε 33 αγορές (κυρίως στην Ευρώπη), αυτή η βασική διεπαφή μεταξύ smartphone και αυτοκινήτου διατίθεται τώρα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Αυστραλία και 17 ακόμα χώρες, ενώ από τον Απρίλιο θα προσφέρεται στην Κίνα. Την ταχεία προσθήκη νέου περιεχομένου και επέκτασή του MINI App σε περισσότερες αγορές υποστηρίζει μία καινοτόμα, επεκτεινόμενη (scalable) και παγκόσμια αρχιτεκτονική λογισμικού. Αυτή έχει αναπτυχθεί εσωτερικά από την BMW με χρήση του Flutter, μιας πλατφόρμας εξέλιξης διεπαφής χρήστη (UI development kit) ανοιχτού κώδικα από την Google για τη γλώσσα προγραμματισμού Dart. Η ομάδα προγραμματισμού Flutter/Dart του BMW Group είναι από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες από αυτή της Google, με τη συμμετοχή συνολικά 300 εργαζομένων.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή