«Αναπόφευκτο» το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Βρετανία

Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 15:05
UPD:15:08
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Η χαλάρωση των περιορισμών για το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοίνωσε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Και αυτό παρά τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφει η χώρα. 

Αυτή την προειδοποίηση έκανε ο κορυφαίος καθηγητής μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών, Γκράχαμ Μέντλεϊ.

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο» ότι θα υπάρξει αύξηση των λοιμώξεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων μετά το προγραμματισμένο άνοιγμα της οικονομίας, όπως είπε.

Παρόλο που περισσότερα από 30 εκατ. άτομα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ο Μέντλεϊ  υποστήριξε ότι θα υπάρξει «κάποια μετάδοση» το καλοκαίρι, καθώς κανένα από τα εμβόλια δεν είναι «100% αποτελεσματικό».

«Δεν ξέρουμε τι επίδραση [τα εμβόλια] θα έχουν σε τρεις ή τέσσερις μήνες», ανέφερε μιλώντας στο BBC Radio 4's Today. «Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι θα συμβεί», είπε.

Σύμφωνα με μελέτη του Imperial College London που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, προβλέπεται ότι αν υποθέσουμε ότι ισχύσει η «αισιόδοξη» αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τότε σχεδόν το 45% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατευόταν από σοβαρή νόσηση έως τις 21 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι περισσότεροι περιορισμοί θα αρθούν στην Αγγλία μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

«Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να διατηρηθεί η πανδημία υπό έλεγχο», ανέφερε η μελέτη, υπογραμμίζοντας την διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια ως έναν παράγοντα.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή