Μπ. Τζόνσον: «Πιστοποιητικά κατάστασης Covid» η νέα πραγματικότητα στη Βρετανία

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 20:24
UPD:22:06
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ξανά η οικονομία και να επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια. Επίσης, δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση για τον “οδικό χάρτη” σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και η υπαίθρια φιλοξενία θα ανοίξουν από τις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, η “πιστοποίηση κατάστασης COVID” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπως τα θέατρα και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, και τις μαζικές εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ ή αθλητικές διοργανώσεις όπου μεγάλος αριθμός ατόμων συγκεντρώνεται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Το πιστοποιητικό COVID ωστόσο δεν θα πρέπει ποτέ να απαιτείται, σε ορισμένες δραστηριότητες όπως βασικές δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιες συγκοινωνίες και καταστήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση για όλους.

Η κυβέρνηση εισήγαγε ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» που θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε επιλεγμένες χώρες αυτό το καλοκαίρι. Το νέο σύστημα του κ. Τζόνσον και τα ταξίδια βασίζεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως αριθμοί εμβολιασμού, ποσοστά περιστατικών και μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Προς το παρόν, τα ταξίδια στο εξωτερικό, εκτός εάν πρόκειται για συγκεκριμένο λόγο, απαγορεύονται έως τις 17 Μαΐου υπό τους ισχύοντες περιορισμούς. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα δούνε πρώτα πώς θα προχωράνε οι χώρες με τους εμβολιασμούς και θα επιβεβαιώσουν την έναρξη των διεθνών ταξιδιών αργότερα.

“Η πιστοποίηση κατάστασης COVID πιθανά θα γίνει χαρακτηριστικό της ζωής μας έως ότου υποχωρήσει η απειλή από την πανδημία” αναφέρεται στην έκθεση της κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή