Βρετανία: Η χαλάρωση του lockdown δεν θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας, λένε οι επιστήμονες

Αντέχει το ΝΗS τη φαση 2, εάν προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 19:36
UPD:19:44
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Η επόμενη φάση για τη χαλάρωση των περιορισμών στη Βρετανία δεν αναμένεται να ασκήσει μη διαχειρίσιμη πίεση στις υγειονομικές υπηρεσίες, ακόμη και αν οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων από την covid-19, όπως διαβεβαίωσαν σήμερα οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, παραμένει πιθανή, αλλά δεν είναι βέβαιο το πότε θα συμβεί αυτό και σε τι κλίμακα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι η Αγγλία μπορεί να προχωρήσει στη «Φάση 2» του «οδικού χάρτη για την άρση του lockdown». Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να επαναλειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και να ανοίξουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Η SAGE, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, ανέφερε ότι με το «άνοιγμα» αυτό δεν θα κατακλυσθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ακόμη και αν αυξηθούν τα κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να επιφέρει μη διαχειρίσιμη πίεση στο NHS τυχόν αναζωπύρωση στις εισαγωγές και τους θανάτους μετά τη Β΄φάση του οδικού χάρτη», όπως ανέφερε η SAGE στα πρακτικά της συνεδρίασης της 29ης Μαρτίου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η SAGE επικαλέστηκε την ανάλυση της Επιστημονικής Ομάδας Πανδημίας της Γρίπης για τη Μοντελοποίηση (SPI-M), η οποία εξέτασε τα μοντέλα που ανέπτυξαν το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Warwick και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου. Σύμφωνα με την SPI-M, μια νέα κορύφωση της πανδημίας θα μπορούσε να συμβεί το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Το ακριβές χρονικό διάστημα και το μέγεθός της θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθούν οι άνθρωποι μετά την άρση των περιορισμών.

Το αν θα προχωρήσουν οι Φάσεις 3 και 4, αναφορικά με τη χαλάρωση του lockdown, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα συλλέξουν οι επιστήμονες μετά από κάθε βήμα.

Στις εκτιμήσεις της SPI-M δεν λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο εμφάνισης παραλλαγών του νέου κορωνοϊού που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια, ούτε η χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών.

 

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή