Βρετανία: Προτεραιότητα ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων εντός της χώρας

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 10:25
UPD:10:29
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Η Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού της πριν μπορέσει να προσφέρει πλεόνασμα σε άλλες χώρες όπως η γειτονική της Ιρλανδία, δήλωσε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός επιχειρήσεων ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει τις πρώτες τους δόσεις εμβολίου  κατά της COVID-19 στην ταχύτερη εκστρατεία στην Ευρώπη, με σκοπό να προσφέρουν λήψεις σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο, η Βρετανία έχει εμπλακεί σε δημόσια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι πολύ πιο αργό, λόγω της έλλειψης δόσεων.

«Νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την Βρετανία ασφαλή, θέλουμε να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, αλλά η κύρια προτεραιότητα είναι η διάθεση του εμβολίου εντός», δήλωσε ο κ. Κβάρτενγκ στο Sky News.

Είπε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με ευρωπαϊκά κράτηγια να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι πληθυσμοί τους εμβολιάστηκαν και ότι δεν ήταν «μια ανταγωνιστική κατάσταση».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιρλανδία, είπε: «Εάν υπάρχουν πλεονασματικές δόσεις εμβολίων τότε μπορούμε να τις μοιραστούμε, αλλά δεν υπάρχουν πλεονάσματα αυτή τη στιγμή, έχουμε ακόμα έναν τεράστιο αριθμό για εμβολιασμό».

Η Βρετανία έχει συμφωνήσει συμφωνίες για την αγορά δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων από έναν αριθμό προμηθευτών και τη Δευτέρα η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τα σχέδια για το τελικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής για έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax για χρήση στη χώρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι ένας από τους 23 ηγέτες που την Τρίτη υποστήριξαν μια ιδέα να δημιουργήσουν μια διεθνή συνθήκη για να βοηθήσουν τον κόσμο να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

«Σήμερα έχουμε μια κρίση πάνω μας, και είναι απολύτως σωστό ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθειά μας να την αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας και να διατηρήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε έναν κανονικό τρόπο ζωής», δήλωσε ο υπουργός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή