Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική εξέλιξη για Ελλάδα-τουρισμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 18:02
UPD:20:29
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωσης της πρότασης για ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα διευκολύνει σημαντικά τις διεθνείς μετακινήσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του νωρίτερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και τον τουρισμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Ήμουν ο πρώτος που ανακίνησα το ζήτημα ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς αντελήφθην ότι σε κάποιο σημείο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα αισθανθούν την ανάγκη να ταξιδέψουν και εμείς θα είχαμε την υποχρέωση να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τότε υπήρξαν πράγματι κάποιες αντιδράσεις, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε και υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι σαφές πως θα διευκολύνει πολύ τα ταξίδια, εξέλιξη σημαντική για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό» ανέφερε.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για ένα απλό ψηφιακό πειστήριο ότι είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις αρνητικό τεστ, είτε έχεις αναρρώσει από τη νόσο του κορωνοϊού. Με ένα τέτοιο πιστοποιητικό, θα υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος σε κράτη όπως η Ελλάδα χωρίς να πρέπει να παραμείνεις σε καραντίνα ή να υποβληθείς σε τεστ στα σύνορα. Θεωρώ πως αυτό το πιστοποιητικό θα καταστεί - όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί - απαραίτητο για τις διεθνείς μετακινήσεις. Επίσης, πιστεύω ότι θα συμβάλλει ώστε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες, κάτι που επισήμως η Ελλάδα θα κάνει γύρω στις 15 Μαΐου».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» που η πρότασή του υιοθετήθηκε από την Κομισιόν κι έγινε δεκτή επί της αρχής από τα όλα τα μεγάλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Είμαστε ανοιχτοί να δρομολογήσουμε μία ανάλογη συμφωνία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε ήδη κάνει με το Ισραήλ, καθώς έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του και γιατί η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Θα επαναλάβουμε τέτοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, καθώς αυτό το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο εργαλείο για τις διεθνείς μετακινήσεις» σημείωσε.

«Αναμένουμε μία πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πως οι τουρίστες θα έλθουν στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Έχουμε ήδη θέσει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για να βεβαιωθούμε πως οι τουρίστες θα γευτούν την εμπειρία της χώρας μας χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Βάζουμε την ασφάλεια των ταξιδιωτών ως την πρώτη μας προτεραιότητα. Το πετύχαμε πέρυσι, θα το κάνουμε και φέτος, που έχουμε περισσότερα εργαλεία» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή