Δημόπουλος-Θωμαΐδης: Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο- Έρχεται νέα αύξηση κρουσμάτων

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 10:28
UPD:10:35
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊόυ», τόνισε  σε συνέντευξή του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. 

Ο κ. Δήμόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΊ, σημείωσε ότι «Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις», επισημαίνοντας παράλληλα ότι  «προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε».

Ήδη, όπως σημείωσε ο καθηγητής, έχουν αναφερθεί μεταλλάξεις στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ ο ιός, στην προσπάθειά του να επιβιώσει, παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Μια μετάλλαξη, εξήγησε, επικρατεί έναντι κάποια άλλης και όταν «αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων», υπογράμμισε. 

Αναφορικά με  τα πάρτι που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα με τη συγκέντρωση πολλών ατόμων ταυτόχρονα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι «είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του κορωνοϊού». «Πολλά άτομα σε ένα κλειστό χώρο που μιλάνε δυνατά μεταξύ τους. Ένας αν φέρει τον ιό θα υπάρχει ευρύτατη διασπορά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη σημερινή κατάσταση. Ο πρώτος, όπως είπε είναι η κόπωση όλων  και κατ’ επέκταση η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Ο δεύτερος λόγος, ανέφερε ο καθηγητής, είναι οι καιρικές συνθήκες και η εποχή που ευνοεί τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και ο τρίτος λόγος είναι οι μεταλλάξεις.

Οι 3 αυτοί παράγοντες, τόνισε ο κ. Δημόπουλος, συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση είναι ότι χρειάζονται καθημερινά νέες κλίνες covid.

Υπογράμμισε δε, ότι αυτό δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται  και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Εντούτοις, τόνισε ως θετική εξέλιξη την αύξηση των εμβολιασμών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε για «έκρηξη στο ιικό φορτίο», ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι από την άλλη εβδομάδα, θα υπάρχουν στοιχεία για το εάν η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων έχει λειτουργήσει, ιδίως από την επόμενη Τρίτη, η εικόνα, όπως είπε, θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ. 

Εκτίμησε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και πάνω από τα 2.702, διότι, όπως εξήγησε, θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια. 

Για τα πάρτι που σημειώνονται, μίλησε και ο κ. Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι φαίνεται από την πορεία της καταγραφής του ιικού φορτίου στα λύματα ότι η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες, οι οποίες συχνά είναι ασυμπτωματικές και συμβάλλουν πιο εύκολα στην διασπορά.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή