Οικονομική Αστυνομία: «Ξήλωσε» παράνομη μονάδα παρασκευής επώνυμων τσιγάρων

Πέντε συλλήψεις, στο κύκλωμα άλλοι 12
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 16:16
UPD:16:22
ΕΛΑΣ
A- A A+

Παράνομο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού και παρασκευής - συσκευασίας επώνυμων τσιγάρων, σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αποκάλυψε τη Δευτέρα η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Στη διάρκεια επιχείρησης, συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 12 μέλη της.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική αυτή οργάνωση, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2019, είχε εγκαταστήσει παράνομο εργοστάσιο, σε αποθήκη σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Στην αποθήκη-εργοστάσιο εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής-συσκευασίας τσιγάρων, στην οποία εργάζονταν τα 12 μη συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης.

Εντός του παράνομου εργοστασίου υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη διαμονή και σίτιση των εργαζόμενων, ώστε να μη μετακινούνται καθημερινά και με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εντοπισμού τους.

Κατά τις έρευνες στην αποθήκη-εργοστάσιο, σε δύο κατοικίες και σε πρατήριο καυσίμων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 10 τόνοι και 712 κιλά καπνού
  • 7.877.000 τεμάχια τσιγάρων
  • πλήρως εξοπλισμένη γραμμή επεξεργασίας καπνού
  • πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής-συσκευασίας τσιγάρων
  • πλήθος μηχανημάτων και υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων
  • φορτηγό, τράκτορας, επικαθήμενο και τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  • πιστόλι, περίστροφο και δύο σφαίρες
  • δύο κινητά τηλέφωνα και πέντε κάρτες sim
  • 6.260 ευρώ.
ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την ανάλυση των ευρημάτων καθώς και από την ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση και τις γνώσεις που απαιτούνται για να στηθεί και να λειτουργήσει τέτοιας μορφής εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων καπνικών ειδών, προκύπτει ότι οι συλληφθέντες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και «επαγγελματική» δράση, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, τόσο από την παρασκευή λαθραίων καπνικών ειδών, όσο και από τη μετέπειτα παράνομη μεταπώλησή τους.

Από τις κατασχεθείσες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων προκύπτει ότι οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο ανέρχονται στα 3.823.259 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή