Καθαρίζουν το έδαφος

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 12:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

«Συχνά παρατηρώ τι λίγη σπουδαιότητα που δίδουν οι άνθρωποι στα λόγια. Ας εξηγηθώ. Ένας απλούς άνθρωπος (με απλούς δεν εννοώ βλαξ: αλλά όχι διακεκριμένος) έχει μιαν ιδέα, κατακρίνει ένα θεσμόν ή μιαν γενικήν γνώμην· ξεύρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκέπτεται αντιθέτως προς αυτή· ως εκ τούτου σιωπά, θαρρώντας πως δεν οφελεί να ομιλήση, στέκοντας που με την ομιλία του δεν θ’ αλλάξη τίποτε. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Εγώ πράττω αλλέως. Κατακρίνω λ.χ. την θανατικήν ποινήν. Μόλις τύχει ευκαιρία, το κηρύττω, όχι διότι νομίζω ότι επειδή θα το πω εγώ θα την καταργήσουν αύριον τα κράτη, αλλά διότι είμαι πεπεισμένος ότι λέγωντάς το συντείνω εις τον θρίαμβον της γνώμης μου.

Αδιάφορον εάν δεν συμφωνή κανένας μαζί μου. Ο λόγος μου δεν πάγει χαμένος. Θα τον επαναλάβη ίσως κανείς και μπορεί να πάγη σε αυτιά που να τον ακούσουν και να ενθαρρυνθούν. Μπορεί από τους μη συμφωνούντας τώρα να τον θυμηθή κανένας - εις ευνοϊκήν περίστασιν εις το μέλλον, και, με την συγκυρίαν άλλων περιπτώσεων, να πεισθή, ή να κλονισθή η εναντία του πεποίθησις. - Έτσι και εις διάφορα άλλα κοινωνικά ζητήματα, και εις μερικά που κυρίως απαιτείται Πράξις. Γνωρίζω που είμαι δειλός και δεν μπορώ να πράξω. Γι’ αυτό λέγω μόνον. Αλλά δεν νομίζω που τα λόγια μου είναι περιττά. Θα πράξη άλλος. Αλλά τα πολλά μου τα λόγια -εμού του δειλού- θα τον ευκολύνουν την ενέργειαν. Καθαρίζουν το έδαφος». 16.10.1902 (Γ.Π. Σαββίδης, «Ανέκδοτα σημειώματα ποιητικής και ηθικής», Μικρά Καβαφικά, Β’, Ερμής, 1987) 

Λόγια, που καθαρίζουν το έδαφος. Άλλα σωρεύουν χώματα. Μην υποτιμάτε τα αναχώματα. Την άγρια κομματική αντιπαράθεση, που μπορεί να αποθαρρύνει. Τις τακτικές εκφοβισμού ακόμη και με την επίκληση της διαφάνειας -θα εξαναγκαστείς το όνομά σου να αποκαλύψεις-, τις συμβουλές για δεύτερες σκέψεις μήπως την τιμή και την υπόληψη του θεσμού «διακορεύσεις», τις μεθοδικές επιθέσεις για συμφέροντα και υπόγειες σχέσεις, το ξεφλούδισμα της θέσης, νέους φόβους για μηνύσεις πάνω στους παλιούς, που προσπαθείς να απωθήσεις. 

Δεν θα σου ζητήσει κανείς από την πλατεία, αν δεν το θέλεις, την απωθημένη μνήμη να ενεργοποιήσεις. Θα είναι εκεί, όμως, αν το αποφασίσεις. Η αρχή έγινε. Δεν θα σε αφήσει μόνη, δεν θα σε αφήσει μόνο το έδαφος να καθαρίσεις.    

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή