Θεόδωρος Πιπέρος: Στόχος όλων η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση και η έγκαιρη διάγνωση

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 19:45
www.mitera.gr/Elisseos Kontis
A- A A+

Συνεργασία με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων καθώς και την ενημέρωση για την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης υπέγραψε ο Γενικός Χειρουργός Θεόδωρος Πιπέρος με την Δημοτική Κοινότητα Ψυχικού, προκειμένου να συμβάλει εθελοντικά στο έργο της.

Όπως εξηγεί ο κ. Πιπέρος, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Το άγχος να προφυλάξουμε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας ανθρώπων έναντι της νόσου COVID 19 είναι τόσο μεγάλο και στην προσπάθειά μας αυτή, πολλές φορές βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την πρόληψη και την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων. Στην καθημερινότητα μας όμως, δεν υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός και οι συνέπειες του, υπάρχουν δεκάδες ακόμα παθήσεις οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες αν δεν τις προσέξουμε έγκαιρα. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν αποδεδειγμένα ζωές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Θεόδωρο Πιπέρο, οι  σοβαρές παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, οι καρδιολογικοί ασθενείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούν οποιοδήποτε σύμπτωμα ή να αμελούν τη θεραπείας τους ή τις ιατρικές οδηγίες που έχουν λάβει. Για το λόγο αυτό, όταν κάποιος νιώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα όπως, πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, δύσπνοια, «τσιμπήματα», έκτακτες συστολές θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό τους ή να επισκεφθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του πιο κοντινού νοσοκομείου.

Επίσης, ασθενείς με κοιλιακό άλγος θα πρέπει να εξετάζονται ως ενδείκνυται προς αποκλεισμό πιθανής οξείας κοιλίας. «Είναι τραγικό ένας ασθενής που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα με μια απλή επέμβαση σκωληκοειδεκτομής, να καταλήγει να αντιμετωπιστεί για περιτονίτιδα με συνέπεια μακρά νοσηλεία και επιπλοκές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο γιατρός».

Οι ογκολογικοί ασθενείς, σύμφωνα με τον κ. Πιπέρο θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνούν άμεσα με τον ογκολόγο τους σε κάθε μη φυσιολογικό σύμπτωμα, ιδιαίτερα όσοι έχουν χαρακτηρισθεί ασθενείς υψηλού κινδύνου ασθενείς.

Τέλος, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα όπως για παράδειγμα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορούν να εμφανίσουν έναν παροξυσμό της νόσου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν κορωνοϊό γι’ αυτό και επιβάλλεται η πνευμονολογική εκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό.

Συνεργασία με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών

Με έναυσμα την πραγματικότητα αυτή και στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας ο Γενικός Χειρουργός Θεόδωρος Πιπέρος σύναψε συνεργασία με την Κοινότητα Ψυχικού, έτσι ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στο σχέδιο πρόληψης χειρουργικών νοσημάτων της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού. Στόχος όπως λέει και ο ίδιος είναι εκτός από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, η καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών-ασθενών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή