Η «Λίμνη των κύκνων» σε μία μοναδική χορογραφία του Νουρέγιεφ

Το πιο αγαπημένο μπαλέτο όλων των εποχών στο Christmas Theater On Line από την Εθνική Όπερα του Παρισιού
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 08:01
© Eléna Bauer - Opéra nationa/© Eléna Bauer - Opéra nationa
A- A A+

Τη μαγεία της «Λίμνης των Κύκνων», με το μπαλέτο και την ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, θα έχει την ευκαιρία, έως και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, να απολαύσει το κοινό στο Christmas Theater On Line.

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ  χόρεψε όσο κανείς άλλος τη «Λίμνη των Κύκνων». Την αγάπησε και ήταν πάντα στο ρεπερτόριό του ακόμα και όταν ήταν 50 ετών αλλά συνέχιζε να χορεύει.

Το 1983 έγινε διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Και από αυτή τη θέση το πρώτο έργο που σκέφτηκε ήταν το μπαλέτο των μπαλέτων. Χορογράφησε και παρουσίασε τη «Λίμνη των Κύκνων» που έκανε πρεμιέρα το 1984 και αποτέλεσε το παγκόσμιο γεγονός για τους λάτρεις του μπαλέτου.

Η παράσταση επανήλθε στο ρεπερτόριο του μπαλέτου το 2016 και από τότε έμεινε για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές ενός θρύλου -στο ιστορικό του πέρασμα και από την Όπερα ντε Παρί στην οποία παρέμεινε διευθυντής του μπαλέτου για 6 χρόνια, μέχρι το 1989.

Υψηλή τεχνική που φθάνει στα ύψη της δεξιοτεχνίας

Το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι είναι πιθανότατα το πιο αγαπημένο μπαλέτο όλων των εποχών. Το αντάζ, το πα-τε-ντε, η μεγάλη βαριασιόν της Οντέτ και ο χορός των μικρών κύκνων, αλλά και το σόλο του Μαύρου Κύκνου, απαιτούν από τους χορευτές τόσο υψηλή τεχνική που φθάνει στα ύψη της δεξιοτεχνίας.

Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας

Το παραμύθι στο οποίο είναι βασισμένο το μπαλέτο αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα αντιλαμβάνεται την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό.

Η σύνθεση ολοκληρώθηκε τη διετία 1875-1876. Η πρωτότυπη χορογραφία της ανήκει στον Γιούλιους Ράιζινγκερ. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν μάγεψε εξαρχής το κοινό… Στις 20 Φεβρουαρίου 1877, η «Λίμνη των κύκνων» έκανε αποτυχημένη πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα. Αρκετά χρόνια αργότερα, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Τσαϊκόφσκι, στις 15 Ιανουαρίου 1895, ανέβηκε εκ νέου, στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, σε νέα χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ και αποθεώθηκε… Το 1911, η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας και, συγκεκριμένα, στο Λονδίνο. Από τότε έχει ανέβει χιλιάδες φορές σε όλον τον κόσμο.

Ημέρες & ώρες προβολών: [www.christmastheater.gr] Παρασκευή 12 & Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 στις 20.00 | Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή