Βρετανία: «Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ θα σαρώσει τον κόσμο»

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 10:17
UPD:16:39
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ στη Βρετανία είναι πιθανό να «σαρώσει τον κόσμο», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά της Covid-19 αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει «σαρώσει τη χώρα και αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK Σάρον Πίκοκ.

«Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι όσον αφορά τον ιό ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές -προκαλώντας νόσο--τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι'αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε.

Μια μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Υπάρχουν τώρα τέσσερις «ανησυχητικές παραλλαγές» του ιού που προκαλεί την Covid-19 που εντοπίστηκε σε κυβερνητικούς συμβούλους, τρεις από αυτοές έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και η τέταρτη είναι η παραλλαγή της Βραζιλίας που εντοπίστηκε σε άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιαπωνία

«Η μετάλλαξη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν»

Εξίσουν ανήσυχοι είναι και άλλοι επιστήμονες αναφορικά με τη συγκεκριέμνη μετάλλαξη. «Η παραλλαγή του Κεντ πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν στο Ηνωμένο Βασίλειο», επιμένει κορυφαίος μικροβιολόγος.

Ο καθηγητής Ράβι Γκούπτα από το Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Κέιμπριτζ, που είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλευτικού σώματος της κυβέρνησης Nervtag, προειδοποίησε ότι η μεταλλαγμένη παραλλαγή,  πρέπει να αντιμετωπιστεί με τόση ανησυχία με την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής.

Η B117 του Κεντ, η οποία εξαπλώνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον αρχικό κορωνοϊό, είναι πλέον κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι παρούσα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας εντόπισε 21 περιπτώσεις B117 που έχουν επίσης τη μετάλλαξη E484K: 14 στην περιοχή του Μπρίστολ, τέσσερις στην ευρύτερη κομητεία του Μάντσεστερ και τρεις αλλού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters, το ΑΜΠΕ και τον Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή