Δένδιας: «Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας δεν έχουν φύγει από το τραπέζι»

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 23:53
UPD:23:57
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στο τραπέζι της ΕΕ παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό Νίκο Δένδια. « Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να μην εφαρμοστούν. Και για να μην εφαρμοστούν θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο υπουργός  και εξήγησε τον λόγο που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews, οι κυρώσεις δεν τέθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καθώς συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα.

Αναφορικά δε με τις δηλώσεις Μάας ότι αυτή η νέα θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την τουρκική πλευρά δεν πρέπει να επιβαρύνεται με νέες κυρώσεις, ο κ. Δένδιας διευκρίνησε πως στα τρέχοντα ζητήματα τέθηκε «και η αναστροφή  στην τουρκική πολιτική, σε κάποιου είδους προσπάθεια να πείσει όλους ότι γίνεται ένας κανονικός συνομιλητής και πρόκειται να συζητήσει μαζί μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διατηρεί τις κυρώσεις ως ενδεχόμενο μέσο αντίδρασης έναντι της Τουρκίας, αν η τελευταία παραβιάσει ξανά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε. 

«Ας ελπίσουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο φίλος μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δουν ξεκάθαρα ποιο είναι το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας. Και συγκαταλέγομαι σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πραγματικό συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.» συνέχισε.

«Και ίσως, ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό θα σημαίνει στενότερες σχέσεις και πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιτρέψτε μου όμως να υπενθυμίσω ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο περιλαμβάνει επίσης τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Συνεπώς, η Τουρκία θα πρέπει τελικά να συμμορφωθεί με αυτή τη σειρά κανόνων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση των διαφορών μας».

Σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών ο υπουργός επεσήμανε πως δεν είναι διαπραγματεύσεις. «Είναι συνομιλίες σε επίπεδο πρέσβεων, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς με σκοπό τη διενέργεια πραγματικών διαπραγματεύσεων»

Ο Ν. Δένδιας επίσης υπενθύμισε πως η Τουρκία ήταν εκείνη που διέκοψε  τις συναντήσεις το 2016 και όχι η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Στην ερώτηση για το ποιες ειναι οι «κόκκινες γραμμές» σε αυτές τις συναντήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:  «Ας μην ορίσουμε ένα επιχείρημα από τις «κόκκινες γραμμές» και ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Εξάλλου, η Τουρκία αποφάσισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν οδηγεί σε τίποτα. Και επανέρχεται σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια συναντίληψη με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θεωρώ κάτι εξαιρετικά σημαντικό και ελπίζω ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Διότι αυτό θα είναι το συμφέρον των κοινωνιών μας, το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Τουρκίας, το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της Κύπρου. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο. .Θα δούμε πού θα οδηγηθούμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά και αισιόδοξοι».

Όσον αφορά την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, ο κ. Δένδιας, αρχικά υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα με την φιλία μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Ερντογάν καθώς ο «υπουργός Πομπέο είχε τεράστια κατανόηση για τα ζητήματα της περιοχής και οτιδήποτε προσπάθησε να κάνει είχε θεωρηθεί πολύ θετικό από την ελληνική πλευρά.

«Δεν επιζητούμε χάρες από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση» συνέχισε για να καταλήξει: «Η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν – το γνωρίζουμε – γνωρίζει επίσης πολύ καλά τα Βαλκάνια, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.  Προσβλέπουμε λοιπόν στη συνεργασία μαζί τους, όχι γιατί – το ξαναλέω -  περιμένουμε χάρες από αυτούς, αλλά γιατί η συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή θα βοηθήσει πάρα πολύ στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών.» 

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός δήλωσε: «δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε να συμμετέχει η Τουρκία σε όλα. Αλλά βάσει ενός συνόλου κανόνων. Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μια εγκάρδια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία, αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν όλοι. Δεν προσπαθούμε λοιπόν να αποκλείσουμε την Τουρκία. Αλλά η Τουρκία πρέπει να καταλάβει, ότι για να γίνει μέλος των χωρών της μεγάλης συναντίληψης που βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή