Η AstraZeneca αρνείται ότι ακύρωσε την συνάντηση με την Κομισιόν

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 13:48
UPD:17:41
REUTERS/POOL
A- A A+

Αρνείται ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με την Κομισιόν η η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας. 

Η εταιρεία δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα. «Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως  η AstraZeneca δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα, συνάντηση με την Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιοι από την εταιρεία. Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ είχε δηλώσει επίσης ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Mέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες διάσωσης των συνομιλιών, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ επιμένει στο να επιστρέψει η εταιρεία στις συνομιλίες έτσι ώστε να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «κατανοεί την αγωνία και τη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί ο ρυθμός και η κλίμακα της παραγωγής και διανομής στα απαιτούμενα όρια».

Πηγή ΕΕ: Η εταιρεία να μας πει ποιο είναι το πρόβλημα

H επιθυμία μας είναι να βρούμε λύσεις με την AstraZeneca το συντομότερο δυνατό, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στους δημοσιογράφους εκφράζοντας ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση της Κομισιόν. Αυτό που θέλουμε εξήγησε η πηγή είναι η εταιρεία να διευκρινίσει ποιο είναι το πρόβλημα και κατόπιν να εξηγήσει και «το δρόμο προς τη λύση».

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή πηγή, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, υπογράμμισε ότι η εταιρεία αφού διευκρινίσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα σε ένα από τέσσερα εργοστάσια που είναι στην Ευρώπη, επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια από τα υπόλοιπα που είναι εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Ταυτόχρονα, άλλη πηγή ανέφερε ότι εάν τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργούν καλύτερα, τότε περιμένουμε από εκεί εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή αδυναμία παράδοσης των συμφωνημένων δόσεων με την ΕΕ  μειώνοντας κατά 60% τις παραδόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021, κίνηση η οποία προκάλεσε την δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν τη δημοσιοποίηση της σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία έχει συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» για τις παραδόσεις, υπέγραψε, ωστόσο, συμφωνία με την υποχρέωση να παραδίδει έγκαιρα τις δόσεις.

Η ΕΕ υπέγραψε τον Αύγουστο συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις τον Αύγουστο. Όμως την περασμένη εβδομάδα, η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι λόγω «μειωμένων αποδόσεων σε ένα εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», ο αριθμός των αρχικών δόσεων για τα μέλη της ΕΕ θα ήταν σημαντικά μειωμένος.

Η ΕΕ από την πλευρά της κάλεσε την εταιρεία να τηρήσει το συμβόλαιό της προειδοποιώντας παράλληλα πως θα μπορούσε να περιορίσει την εξαγωγή εμβολίων που παράγονται στο μπλοκ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το βελγικό εργοστάσιο της Pfizer προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ έθεσε περιορισμούς εξαγωγών σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας τον Μάρτιο 2020 που διήρκησαν περίπου δύο μήνες, ώστε να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα είχαν επαρκή εφοδιασμό απαιτώντας την έγκριση πωλήσεων εκτός του μπλοκ.

Απαντώντας στην ΕΕ ο επικεφαλής της AstraZeneca υπερασπίστηκε το πρόγραμμα διάθεσης των δόσεων του εμβολίου κατά του  κορωνοϊού στην ΕΕ. Ο Πασκάλ Σοριό  δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η ομάδα του εργάζεται 24 ώρες το 24ώρο «για να διορθώσει τα πάρα πολλά ζητήματα παραγωγής του εμβολίου». Όπως εξήγησε,  η παραγωγή είναι  «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο κ. Σοριό χαρακτήρισε επίσης «καθυστερημένες» τις συμφωνίες της ΕΕ, πράγμα που έδωσε  περιορισμένο χρόνο στην εταιρεία για να διευθετήσει την παραγγελία. Όπως είπε, η αντίστοιχη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υπογραφεί τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία με την ΕΕ, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό της βρετανικής παραγγελίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή