Σάλος με το γαλλικό #metoo για θέματα αιμομιξίας

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 07:47
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μετά τις αποκαλύψεις της Καμίλ Κουσνέρ για σεξουαλική κακοποίηση του έφηβου αδερφού της από τον διάσημο πατριό τους, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα προστασίας για παιδιά-θύματα σεξουαλικής βίας και αιμομιξίας.

Με μαύρη μπλούζα και ύφος ιδιαίτερα βαρύ, με πολλαπλές παύσεις γεμάτες νόημα, ο πρόεδρος Μακρόν απευθύνθηκε χθες σε όλα τα παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας ή αιμομιξίας. «Σας ακούμε... σας πιστεύουμε.. και δεν θα είστε πια μόνα» ήταν η ουσία των μηνυμάτων του και μέσω twitter. Μίλησε για «τσαλακωμένες ζωές στον ιερό χώρο ενός παιδικού δωματίου», για «κλεμμένα παιδικά χρόνια με την ευκαιρία οικογενειακών διακοπών», για «στιγμές που θα έπρεπε να ήταν αθώες, όμως οδήγησαν στο χείριστο». Όπως υπογράμμισε, «αυτές τις μαρτυρίες, αυτές τις λέξεις, αυτές τις κραυγές, κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει πλέον.

Ενάντια στη σεξουαλική βία που ασκείται στα παιδιά μας, εναπόκειται σε εμάς να δράσουμε τώρα». Παράλληλα, εξήγγειλε τα πρώτα μέτρα, ώστε να δοθεί χέρι βοήθειας και να υπάρχει συλλογή πληροφοριών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να παρέμβει μετά την έκρηξη μεγατόνων που προκάλεσαν στη γαλλική κοινωνία οι αποκαλύψεις της Καμίλ Κουσνέρ με το βιβλίο της «La grande familia» (Η μεγάλη οικογένεια). Στη συνέχεια προστέθηκαν χιλιάδες ανάλογες μαρτυρίες μέσω του #MetooInceste (#MetooΑιμομιξία).

Η Καμίλ περιγράφει με λεπτομέρειες πώς ο πατριός της Ολιβιέ Ντιαμέλ, γνωστός συνταγματολόγος, καθηγητής πανεπιστήμιου, πολιτικός αναλυτής, ευρωβουλευτής με πολλαπλές πολιτικές θέσεις, ασελγούσε σεξουαλικά εις βάρος του 13χρονου δίδυμου αδερφού της Ραφαέλ. Μιλάει για τη σιωπή των πάντων γύρω τους, ακόμα και της μητέρας της, αλλά και όλου του κύκλου των φίλων και συγγενών που περνούσαν συχνά τις διακοπές τους στο εξοχικό του Ολιβιέ Ντιαμέλ στη νότια Γαλλία. Επρόκειτο κατεξοχήν για έναν κύκλο διανοούμενων της αριστεράς με στενές σχέσεις μεταξύ τους, τους οποίους με ενθουσιασμό ο Ντιαμέλ ονόμαζε «La grande familia». Μεσήλικες σήμερα, με υψηλά αξιώματα στη σύγχρονη γαλλική κοινωνία, διατηρούσαν προφανώς νοοτροπίες και βιώματα από τα ελευθεριακά κινήματα του Μάη του '68, στα οποία οι περισσότεροι είχαν πάρει μέρος.

Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι για χρόνια η παιδεραστία έχαιρε ενός είδους ανοχής απ’ αυτούς τους κύκλους. Μετά τον Μάη του 1968 οι Γάλλοι διανοούμενοι τη δικαιολογούσαν μάλιστα εν ονόματι της «σεξουαλικής επανάστασης». Μετά τη γυναικεία χειραφέτηση, σειρά είχαν τα παιδιά μέσω της «σεξουαλικής τους αφύπνισης».

Στη δεκαετία του ‘70 συγγραφείς έγιναν διάσημοι, όπως ο Γκαμπριέλ Ματζνέφ με το βιβλίο του «Οι μικρότεροι των 16», όπου περιέγραφε τις εμπειρίες του με ανήλικους. Έγινε στόχος της γενικής κατακραυγής μόλις στις 16 Ιανουαρίου του 2020, μετά τις αποκαλύψεις της ηθοποιού Βανεσά Σπρενγκορά.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή