Τα θετικά και τα αρνητικά της παραπομπής Τραμπ

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 10:16
UPD:10:18
REUTERS/Jonathan Ernst
A- A A+

Πρόταση παραπομπής κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσαν χθες οι Δημοκρατικοί, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Η πρόταση παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, που παραπέμπεται για δεύτερη φορά στην θητεία του, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν θα είναι πλέον στην εξουσία εφόσον ξεκινήσει μια δίκη στη Γερουσία. Γιατί λοιπόν είναι απαραίτητα μια τέτοια διαδικασία, αναρωτιέται η gzeromedia αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά.

Στα θετικά:

Πρώτον, ό, τι κι αν συμβεί στη Γερουσία, η παραπομπή που εκκίνησε η Βουλή των Αντιπροσώπων θα καθιστούσε σαφές στους μελλοντικούς προέδρους ότι η ενθάρρυνση της βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης έχει συνέπειες. Εάν το Κογκρέσο αποφύγει τη λήψη ισχυρής δράσης σε μια ακραία περίπτωση όπως αυτή, τα όρια της αποδεκτής πολιτικής συμπεριφοράς θα μπορούσαν να επεκταθούν δραματικά.

Δεύτερον, η παραπομπή του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει στην ψήφιση της απαγόρευσης στον ίδιο να εκλεγεί σε οποιοδήποτε ομοσπονδιακό γραφείο στο μέλλον. Παρόλο που κάτι τέτοιο απαιτεί τα 2/3 των γερουσιαστών, η επίτευξη απλής πλειοψηφίας θα μπορούσε να βγάλει τον Τραμπ από το πλάνο των προεδρικών εκλογών του 2024 αποδυναμώνοντας κάπως την εξουσία του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μια μόνιμη απαγόρευση θα βρει ανοιχτά σύμφωνους τους Δημοκρατικούς και ίσως μερικούς Ρεπουμπλικανούς που φοβούνται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη στο Κόμμα. 

Στα αρνητικά:

Πρώτον, η παραπομπή πιθανότητα θα οδηγήσει ξανά σε αθώωση του Τραμπ, εκτός και αν ο απερχόμενο πρόεδρος διαπράξει και κάποια άλλη εξαιρετικά προκλητική πράξη. Παρόλο που ενδέχεται περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί να υποστηρίξουν την παραπομπή του Τραμπ αυτή τη φορά, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τις ελάχιστες 67 ψήφους που απαιτούνται για να τον απομακρύνουν από το αξίωμα. Για τους υποστηρικτές του Τραμπ, μια δεύτερη αθώωση θα δικαιολογούσε τις πράξεις του Τραμπ, θα αποκαθιστούσε την επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει περισσότερα περιστατικά βίας.

Δεύτερον, παρά τη σοβαρότητα των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας, η παραπομπή ενός προέδρου παραμένει ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα μεταξύ των Αμερικανών. Περίπου ο ίδιος αριθμός των Ρεπουμπλικανικών ψηφοφόρων που ήταν ενάντια στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ, εναντιώνεται και στην δεύτερη παραπομπή του.

Τρίτον, η παραπομπή του προέδρου αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια στιγμή που, με λεπτές πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα χρειαστεί να «περάσει» σημαντικές νομοθεσίες σχετικά με μέτρα ανακούφισης της πανδημίας. Με τις ΗΠΑ να καταγράφουν περισσότερους από 3.500 θανάτους από COVID-19 και πάνω από 200.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα, η κρίση της δημόσιας υγείας αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα- και ο Μπάιντεν μπορεί να χρειαστεί λίγες ψήφους των Ρεπουμπλικανών ώστε να αντισταθμίσει την πιθανή απώλεια ψήφων από κάποιους Δημοκρατικούς που δεν συμφωνούν  με τα σχέδια των μεγάλων δαπανών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή