Φον ντερ Λάιεν: Με το εμβόλιο θα πάρουμε πίσω τις κανονικές ζωές μας

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020 13:32
UPD:13:34
via REUTERS/MEXICO'S PRESIDENCY
A- A A+

Μήνυμα ελπίδας ότι «μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό» έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Φέτος τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά», σημείωσε.  «Αλλά σήμερα το μήνυμά μου είναι αυτό της ελπίδας: μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό», συνέχισε.

«Σε μόλις δύο ημέρες, ξεκινά ο εμβολιασμός στην ΕΕ. Μόνο όταν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, μπορούμε να ξεκινήσουμε να παίρνουμε πίσω τις κανονικές ζωές μας. Μέχρι τότε, να μείνετε ασφαλείς. Καλά Χριστούγεννα», κατέληξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες με ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κομισιόν ανακοίνωσε την συσκευασία και αποστολή των πρώτων δόσεων των εμβολίων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκίνησαν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχώρησαν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται.

Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ο επικεφαλής της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ προειδοποίησε ότι αναμένει «δραματική» αύξηση της εγκληματικότητας κατά την διανομή των δόσεων των εμβολίων κατά του Covid-19.

Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις αναμένονται αύριο Σάββατο ενώ στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 ξεκινούν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

Σε τρεις φάσεις θα ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση.

 Απαντώντας σε ερώτηση για τις δόσεις που αναμένονται στην χώρα μας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξη του χθες στην δημόσια τηλεόραση, εξήγησε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα, νομίζω ότι ήδη αυτοί μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων υπολογίζω να μπορέσει να πάρει η Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο.Φυσικά μπορεί να παίξει λίγο στις πρώτες εβδομάδες της αποστολής. Στην συνέχεια έχουμε νομίζω 2 εκατομμύρια δόσεις που αναλογούν στην Ελλάδα ή 1,9, κάτι τέτοιο, από τα 200 εκατομμύρια που έχει παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν είμαι και απόλυτα βεβαίως».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή