ΠΟΥ: Προς το τέλος του 2021 η επίτευξη της ανοσίας στο γενικό πληθυσμό

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 14:55
UPD:15:33
REUTERS/REMO CASILLI
A- A A+

Ο κόσμος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για τους επόμενους έξι μήνες καθώς θα πάρει χρόνο μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ανέφερε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σουμίγια Σουαμιναταν.

«Πρόκειται να πλησιάσουμε την αρχή του τέλους, μπορούμε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ», πρόσθεσε. «Παρόλα αυτά υπάρχει ένα τούνελ μέσα από το οποίο πρέπει να περάσουμε, και οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την Σουαμιναταν, τα εμβόλια σε πρώτη φάση θα προστατεύσουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον ιό. Θα περάσουν αρκετοί μήνες προτού εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος του 2021 μέχρι να προσεγγίσουμε κάποια επίπεδα ανοσίας στο γενικό πληθυσμό», είπε στο CNBC. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε όλα εκείνα τα πράγματα που ξέρουμε ότι ελαχιστοποιούν την μετάδοση του ιού», πρόσθεσε τονίζοντας πως οι μήνες που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολοι.

Σχολιάζοντας το νέο στέλεχος του ιού που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία, η Σουαμιναταν χαρακτήρισε την παραλλαγή του ιού ασυνήθιστη. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχει περίπου οκτώ μεταλλάξεις στη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας πως το νέο στέλεχος φαίνεται να έχει ένα πλεονέκτημα καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα, η Σουαμιναταν τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει την σοβαρότητα των μολύνσεων ούτε κάνει τα πράγματα χειρότερα για όσους μολύνονται από αυτό το στέλεχος.

Ο ΠΟΥέχει δηλώσει ότι το στέλεχος μπορεί να «εξαπλωθεί πιο εύκολα», αλλά ότι «δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες προς το παρόν» για να προσδιοριστεί εάν οι μεταλλάξεις θα αλλάξουν τη σοβαρότητα της νόσου, την απόκριση των αντισωμάτων ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η Σουαμιναταν ανέφερε μάλιστα πως για την ώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος. Και αυτό γιατί τα εμβόλια προκαλούν μια ευρεία ανοσολογική απόκριση που πιθανότητα λειτουργεί απέναντι στο νέο στέλεχος. Αλλά και πάλι, συνεχίζει, αν χρειαστεί να διορθωθεί το εμβόλιο, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή