Διαδικτυακή δημοπρασία σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων και νεοελληνικής ζωγραφικής

Από τον Οίκο δημοπρασιών «Βέργος», στο κανάλι της εταιρείας στο Youtube
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 09:03
NATALIA SID

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ, Νίκος, Νεκρή φύση, Μεταξοτυπία, 565 x 720 mm, € 300 - 400

A- A A+

Με έναν εξαιρετικό συνδυασμό σπάνιων βιβλίων, ιστορικών χειρογράφων - εγγράφων και διαχρονικών έργων νεοελληνικής χαρακτικής και ζωγραφικής, θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο της φετινής χρονιάς για τον Οίκο δημοπρασιών «Βέργος».

HOLLAND Henry, Sketches in Turkey and Greece, 1812. € 10.000 - 15.000

Η συλλογή θα παρουσιαστεί στο κοινό κατά τη διάρκεια διήμερης δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου,  στις 5 το απόγευμα, και θα προβληθεί παράλληλα από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

NATALIA SID

ΜΟΡΑΛΗΣ, Γιάννης, Προσχέδιο γιά τή σύνθεση Νύφη, Μεταξοτυπία, 200 x 485 mm, € 400 - 600

Η πρώτη ημέρα της δημοπρασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία πλούσια συλλογή βιβλίων διακεκριμένων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων όπως  οι: Ο. Ελύτης, Ν. Εγγονόπουλος, Π. Δέλτα, Γ. Σεφέρης κ.ά.  O  Κ. Π. Καβάφης, αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος με 21 μονόφυλλα και ποιητικές συλλογές προς δημοπράτηση, κάποιες εκ των οποίων φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του Αλεξανδρινού ποιητή. Από την ενότητα ξεχωρίζουν τα: «Κτίσται», «Τείχη», «Αρχαίαι ημέραι», «Δέησις» και «Περιμένοντας τους βαρβάρους», που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα -50 περίπου από το καθένα, που μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς.

NATALIA SID

ΚΑΤΣΩΝΗΣ Λάμπρος, Ἔγγραφο στά ἰταλικά μέ τήν ὑπογραφή του, 215 x 284mm, € 4.000 - 6.000

Στην κατηγορία ιστορικών χειρογράφων, περίοπτη θέση κατέχουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:  Ένα από τα ελάχιστα γνωστά έγγραφα με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787 καθώς και η έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια, για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του «υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα» Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης (24 Απριλίου 1827).

NATALIA SID

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ - Αριθ. 330. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Η ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, Μονόφυλλο, 286 x 222 mm, € 400 - 600

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών της κατηγορίας αναμένεται να μαγνητίσει ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία, οι «Grandes vues pittoresques [...] de la Grèce et de la Sicile» του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Louis François Cassas, που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Cassas πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1784 και στις μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες του έργου του, συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε Γάλλος ταξιδιώτης από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη.

NATALIA SID

Γιάννης Ψυχοπαίδης, Παράθυρο, μικτή τεχνική σε χαρτί, 24 x 40 cm, € 1.500 - 2.000

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Η δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας  προσφέρει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών όπως οι:  Α. Ακριθάκης, Α. Αστεριάδης, Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Γ. Μόραλης, Μποστ, Γ. Τσαρούχης, Α. Φασιανός, Ν. Χριστόπουλος. Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία για όσους θεωρούν ότι η τέχνη όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία μας αναβαθμίζοντας αισθητικά τους χώρους που κινούμαστε και λειτουργούμε αλλά και να προσφέρει μία διέξοδο την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. 

NATALIA SID

Γιάννης Μόραλης, Σχέδιο ξυλογραφίας («Ερωτόκριτος»), μελάνι και μολύβι σε χαρτί, 21,5 x 16,5 cm, € 3.000 - 4.000

Εφόσον τα ισχύοντα μέτρα της Πολιτείας το επιτρέψουν, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων και με παράλληλη προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία κοινού, θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του καναλιού Youtube.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή