Τουρκία και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για κοινό κέντρο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 13:09
UPD:13:12
REUTERS/STRINGER

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία κοινού κέντρου για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με τα βασικά σημεία και τις αρχές λειτουργίας ενός κοινού τουρκο-ρωσικού κέντρου. Έχει υπογραφεί συμφωνία. Οι απαραίτητες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να λειτουργήσει το κέντρο το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καταβάλλονται οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε το κέντρο να είναι επιχειρησιακό μέσα στις συντομότερες προθεσμίες», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή.

Μνημόνιο για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου ελέγχου είχε υπογραφεί στα μέσα Νοεμβρίου από την Άγκυρα και τη Μόσχα. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει τότε πως το κέντρο αυτό θα δημιουργούνταν σε σημείο που θα επιλεγόταν από το Αζερμπαϊτζάν.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασιανάν υπέγραψαν κοινή δήλωση για πλήρη εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όπως είπε ο Ρώσος ηγέτης, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα παραμείνουν στις τρέχουσες θέσεις τους, ενώ ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από TASS και ΑΜΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή