Σε κλοιό διαδηλώσεων η Γαλλία ενάντια στον νόμο Μακρόν για την ασφάλεια

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 14:43
UPD:14:56
REUTERS/STEPHANE MAHE
A- A A+

Σε κλοιό διαδηλώσεων βρίσκεται σήμερα όλη η Γαλλία λόγω του νόμου Μακρόν για την ασφάλεια. Δεκάδες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα ενάντια στον νόμο για την «καθολική ασφάλεια» που προωθεί η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί ενάντια στο νομοσχέδιο σε ολόκληρη τη Γαλλία για σήμερα, υπό την ηγεσία της συλλογικότητας #StopLoiSSécuritéGlobale (σ.σ. Σταματήστε τον νόμο για την καθολική ασφάλεια) αποτελούμενη από συνδικάτα και δημοσιογράφους, ΜΚΟ και ενώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία ή η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Πολλές προσωπικότητες και συνδικάτα έχουν ήδη ανακοινώσει την παρουσία τους.

«Πορεία για την ελευθερία κατά των ελευθεροκτόνων νόμων», στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις

Όμως η πιο μαζική συγκέντρωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, με σημείο συγκέντρωσης την Πλατεία Δημοκρατίας (Place de la République) με τον σύνθημα "Πορεία για την ελευθερία κατά των ελευθεροκτόνων νόμων".

Η διαδήλωση απαγορεύτηκε ωστόσο από τον αρχηγό της αστυνομίας Ντιντιέ Λαλμάν λόγω υγειονομικών συνθηκών. "Στατιστικά και μόνο τέτοιες οργανωμένες πορείες είναι πιθανό να μην αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού", ανέφερε σε δήλωση. Η απόφαση ανατράπηκε τελικά από το διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού.

Η αστυνομία, που περιμένει να συμμετέχουν στη συγκέντρωση τουλάχισοτν 40.000 άτομα, κατά δήλωση του εκπροσώπου της Φρεντερίκ Λαγκάς, φέρεται να φοβάται τη διείσδυση ριζοσπαστικών ομάδων, αλλά και των Κίτρινων Γιλέκων. Ο εκπρόσωπος, χαρακτήρισε δε τη διαδήλωση «ανεύθυνη».Πέραν του Παρισιού, προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις στη Λιλ, στο Κλερμόν-Φεράν, στο Μονπελιέ και το Στρασβούργο. Το απόγευμα, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίες στο Μπορντό, στη Λιόν, αλλά και στο Βερολίνο μπροστά από τη Γαλλική Πρεσβεία.

Αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας

Ήδη εδώ και μέρες, συνδικάτα, οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες, έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στον νόμο Μακρόν που απαγορεύει την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα που η αστυνομική βία στη Γαλλία έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, μετά την βίαιη εκκένωση ενός προσφυγικού καταυλισμού στο Παρίσι και, λίγες μέρες μετά, τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς. Μάλιστα τρεις αστυνομικοί είναι κατηγορούμενοι και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τα περιστατικά αυτά, προκάλεσαν την αντίδραση του Γάλλου υπουργού των Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμαράν, ο οποίος κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, ενώ και ο ίδιος ο Μακρόν δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από το περιστατικό του ξυλοδαρμού, το οποίο μάλιστα κατέγραψε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή