Ε. Αχτσιόγλου: Καμία ενίσχυση ενόψει Χριστουγέννων- «Δάνειο» για λίγους η επιστρεπτέα προκαταβολή

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 13:19
UPD:13:29
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

«Το προηγούμενο εξάμηνο έπρεπε να γίνουν πολύ πιο σοβαρές και εντατικές δράσεις από την κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, όμως έγιναν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που είναι αναγκαία», δήλωσε σε συνέντευξή της  η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. 

Η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι «Δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, δεν έγινε η ενίσχυση με ΜΕΘ που ήταν αναγκαία, δεν έγινε δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για όλο τον πληθυσμό», προσθέτοντας ότι «παρόμοια αδράνεια επιδείχθηκε στα μέτωπα των μέσων μαζικής μεταφοράς και της δημόσιας παιδείας, όπου τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι πριν», δηλαδή «οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα είναι εν πολλοίς συνέπεια της αδράνειας που επέδειξε η κυβέρνηση στα κρίσιμα μέτωπα».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε ότι «εδώ και δέκα μήνες επιδοτεί την ανεργία, έχει οδηγήσει πάνω από 100.000 ανθρώπους στην ανεργία και σε όσους παραμένουν τυπικά σε μία θέση εργασίας τους δίνει 530 ευρώ, όταν τους τα δώσει. Επιμένουμε, από την αρχή, να επιδοτήσει την εργασία, να αναπληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν το κάνει, το αρνείται».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κάνει μία πολύ μικρή μείωση», καθώς  «ένας εργαζόμενος κερδίζει 5 το πολύ 10 ευρώ τον μήνα», όμως «δεν καλύπτει, ενώ μπορεί, τη μείωση αυτή από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από πηγές της ΕΕ», αλλά «μειώνει πάρα πολύ τα έσοδα του ΟΑΕΔ που αφορούν παροχές, επιδόματα και προγράμματα για ανέργους και εργαζόμενους», γιατί «σύμφωνα με το σχέδιο Πισσαρίδη, δεν θέλει τον δημόσιο ΟΑΕΔ ούτε τις παροχές που έχει σήμερα. Αυτό, προφανώς, δεν μπορούμε να το υπερψηφίσουμε».

Σχετικά με την την επιστρεπτέα προκαταβολή επεσήμανε ότι «είναι δάνειο», το οποίο «εδώ και δέκα μήνες λαμβάνει μία στις πέντε επιχειρήσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «μη επιστρεπτέα επιχορήγηση», αλλά «η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει αν και μπορεί, έχει ταμειακά διαθέσιμα και ρευστότητα από την ΕΕ».

Η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «δεν κάλυψε το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που πλήττονται» και «αρνήθηκε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης στα νοικοκυριά», μέτρα που «θα κάλυπταν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους», αντίθετα «δίνει μόλις 50 εκατ., δηλαδή λιγότερα από το “σκόιλ ελικικού”, είναι κοροϊδία», τόνισε. 

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «τα μερίσματα που δίνονταν τα έτη 2016-17-18 ήταν πάνω από 700 εκατομμύρια. Ήταν 15πλάσια και είχαμε μνημόνια, δεν είχαμε μία ΕΕ να λέει: ξοδέψτε για να στηρίξετε τον πληθυσμό».

Τέλος, σημείωσε ότι «η οικονομία έχει ήδη εκτροχιαστεί χωρίς να έχει στηριχθεί πραγματικά η κοινωνία. Ο στρατηγικός προσανατολισμός της ΝΔ φαίνεται στην έκθεση Πισσαρίδη: δεν συμφωνεί με την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις θεωρεί βαρίδια, επίσης, θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πολύ πιο ευέλικτοι για να επέλθει μία υποτιθέμενη ανάπτυξη».

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή