Κορωνοϊός: Τεστ στα φαρμακεία σε όλους τους πολίτες θα κάνει η Κοινότητα της Μαδρίτης

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν εξεταστεί όλοι οι κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 19:57
UPD:20:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, έστειλε την Τρίτη επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για να ζητήσει την υποστήριξή της στην πρόταση της Μαδρίτης για τη διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού στα φαρμακεία για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την ισπανική πρωτεύουσα.

Η επιστολή και μέρος του περιεχομένου της έγινε γνωστή αμέσως μετά τον περιφερειακό αντιπρόεδρο, Ιγνάθιο Αγουάδο, ο οποίος επέμεινε στο αίτημά του προς την κεντρική κυβέρνηση να εξουσιοδοτήσει την δωρεάν εκτέλεση αυτών των εξετάσεων σε φαρμακεία της Μαδρίτης. Σύμφωνα με την Αγιούσο, τα φαρμακεία είναι το ιδανικό μέρος για τη διενέργεια αυτών των αναλύσεων, επειδή «οι επαγγελματίες τους είναι εκπαιδευμένοι, εγγυώνται την ασφάλεια και την υγιεινή και τα αποτελέσματα μπορούν να κοινοποιηθούν στο Σύστημα Υγείας της Μαδρίτης». Από την πλευρά του, ο Αγουάδο που ανήκει στους Ciudadanos ελπίζει ότι πριν από τα Χριστούγεννα όλοι οι κάτοικοι της Μαδρίτης θα μπορούν να κάνουν το τεστ για να συναντηθούν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους.

Όπως γράφει η Αγιούσο στην επιστολή της, ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) δεν επιτρέπει τη χρήση αποθηκών για τις δοκιμές που ζητήθηκαν. «Γι 'αυτό θα το θεωρούσα χρήσιμο αν μια ευρωπαϊκή αρχή μπορούσε να επικυρώσει αυτήν τη νέα μορφή δοκιμών, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές περιοχές», προσθέτει. Ισχυρίζεται επίσης ότι το μέτρο αυτό έχει εγκριθεί στη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυξήσαμε τη δοκιμαστική μας ικανότητα δέκα φορές και στόχος μας είναι να το διατηρήσουμε έτσι. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτύχουμε τους στόχους μας όσον αφορά την θωράκιση του συστήματός μας προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο τρίτο κύμα », τονίζει η πρόεδρος.

Ο Αγουάδο διαβεβαίωσε ότι αυτό το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί με την Ισαμπέλ Αγιούσο και ότι είναι ένα μέτρο «που βρίσκεται στο τραπέζι» και ότι αυτό το αίτημα θα μεταφερθεί στην επόμενη συνάντηση της ομάδας για τον Covid. Η πρόταση της συνάντησης, στην οποία έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, είναι για αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Αγουάδο. «Ας μην κάνουμε πέντε μήνες όπως έγινε με τα τεστ PCR στην αρχή», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή