Αλ. Τσίπρας-δευτερολογία: Δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 16:45
UPD:18:52
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

«Δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στον πρωθυπουργό, στον οποίο άσκησε κριτική για την άρνησή του να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Του καταλόγισε «δυσανεξία στην κριτική» και ύφος «γυμνασιάρχη», επισημαίνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάακης απευθύνθηκε στους πολιτικούς αντιπάλους του με «σκληρά επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς».

«Θα περίμενε κανείς να έχετε συναισθανθεί πού βρισκόμαστε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν συγκεκριμένες κι εποικοδομητικές προτάσεις. «Μόνον εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα να υπερηφανεύεστε ότι όλα τα έχετε κάνει καλά και να αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση» σημείωσε κι επανέλαβε το αίτημα για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου «να σωθεί ό,τι σώζεται», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επικεντρώθηκε σε «ευφυολογήματα» κι όχι στο τι θα κάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ήρθατε πάλι στη δευτερολογία σας να επαναφέρετε τα στοιχεία της στατιστικής και να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι; Είναι λίγοι δηλαδή οι πάνω από 40 που πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας; Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν ανθρώπους τους να τους πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Με αφορμή την επισήμανση Μητσοτάκη ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκονταν άτομα απ' όλες τις παρατάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν έρχεται να το αμφισβητήσει κανένας αυτό» κι ότι αυτά «έχουν λυθεί προ πολλού». Ωστόσο, σημείωσε πως η τωρινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που επέβαλε «απαγόρευση συγκεντρώσεων» κι ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας», αφού δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσει ο κόσμος τα πολιτικά μηνύματά του, ακόμα και εν μέσω καραντίνας.

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού ότι «μοίρασε την ομιλία» του προτού ακούσει την πρωτολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι ήταν από τις φορές που δεν χρησιμοποίησε καν το σχέδιο ομιλίας του, ενώ κατήγγειλε πως το Μαξίμου στέλνει «φιρμάνι» στα μέσα ενημέρωσης της επιρροής του, αναφερόμενος σε πρόσφατο περιστατικό. «Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία, για την ενημέρωση των πολιτών» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο lockdown, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν είναι υπέρ ή κατά τώρα, όπως τον ρώτησε ο πρωθυπουργός, αλλά «γιατί φτάσαμε ως εδώ», ενώ σχολίασε πως η κυβέρνηση «κάθε μέρα φέρνει ένα επιπλέον μέτρο και αναιρεί τα προηγούμενα» ενώ τώρα φαίνεται πως συζητά ακόμα και μέτρα «στρατιωτικού τύπου».

«Μόνο με την καταστολή, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Χρειάζεται και πρόληψη» διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας έχουν «οριακή πληρότητα 100%», τα ιδιωτικά είναι «άνετα». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για μη αξιοποίησή τους με συμφέροντα τρόπο για το Δημόσιο, επαναφέροντας το ζήτημα των διπλάσιων ημερήσιων νοσηλίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κριτική του για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση των ΜΕΘ και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημειώνοντας πως «η απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι, ενώ όλη η αντιπολίτευση μιλούσε για ελλείψεις προσωπικού, μόλις προχθές ανακοίνωσε την πρόσληψη 300 ενταντικολόγων». «Έχετε διαρκή μονομέρεια απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και διαρκή παραμέληση των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι επέκρινε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στον Στρατό, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για «πόλεμο στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό για «ιδεολογική εμμονή» στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να «δίνονται οι υπηρεσίες σε ιδιώτες», ενώ, όπως είπε, η ίδια αντίληψη επικρατεί και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφορικά με το ζήτημα του ρόλου της επιστημονικής κοινότητας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κρύβεται» πίσω από ορισμένους επιστήμονες και ζήτησε τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να φανεί αν ήταν σύμφωνη με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, τα ΜΜΜ, το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση του αριθμού των μαθητών, αλλά και το άνοιγμα των γηπέδων, την ώρα που αυξάνονταν σημαντικά τα κρούσματα, τη μη λήψη μέτρων σε κλειστές δομές και γηροκομεία. «Θέλετε να τους επιρρίπτετε τις ευθύνες των δικών σας πολιτικών αποφάσεων» υπογράμμισε.

Συγχρόνως, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «συγκλονιστική» την προσωπική εμπειρία που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά σχετικά με τη μη ύπαρξη πρωτοκόλλου σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, ενώ υποστήριξε και το ζήτημα που έθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για την «ταξικότητα» στα σχολεία, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν όλες οι οικογένειες τη δυνατότητα να έχουν δύο, τρεις ή τέσσερις υπολογιστές.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει για τον μήνα των Χριστουγέννων «σε μία εισοδηματική ενίσχυση-ανάσα για την ελληνική κοινωνία που στενάζει», υλοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ στο κάθε παιδί. «Θα ωφεληθούν 1,9 εκατ. νοικοκυριά και συνολικά 4 εκατ. άνθρωποι» ανέφερε. Επιπλέον, πρότεινε να αναλάβει το κράτος το δώρο Χριστούγεννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.

«Αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι εξαρτημένη από μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού. Στενάζουν και σεις διαρκώς θριαμβολογείτε ότι τα κάνατε όλα καλά» είπε και κατέληξε: «Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει δει ουσιαστική στήριξη για να ξεπεράσει αυτήν την μπόρα. Οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή