Σημασιολογικό παιχνίδι ανάμεσα σε γεωμετρικά σχήματα και μέρη του ανδρικού σώματος

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 09:02

 

1. Eros V, μολύβι και μελάνι σε χαρτί 75x105εκ. 2020

A- A A+

Ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο «Pole | Hole | Ball» ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στην Crux Galerie [Σέκερη 4, Κολωνάκι].

Ο Μπέκετ στο δοκίμιό του για τον Προυστ αναφέρει ότι οι άντρες και οι γυναίκες στο έργο του Γάλλου συγγραφέα «μοιάζουν να ζητούν επίμονα ένα καθαρό υποκείμενο έτσι ώστε να περάσουν από μια κατάσταση τυφλότητας σε μια κατάσταση αναπαράστασης».

 

2. Welcome III, ανθίβολο σε φύλλο αλουμινίου, 75x105εκ. 2020

Ο Νίκος Παπαδόπουλος στη νέα του έκθεση παρουσιάζει μια σειρά έργων ερωτικών που σχετίζονται με την ίδια του τη ζωή. Οι φιγούρες των έργων αυτών είναι τα καθαρά υποκείμενα – εραστές/σύντροφοι-  που πρωταγωνιστούν, αν και δυσκολεύοντας τα λαίμαργα βλέμματα, σε μια ατέρμονη σιωπηλή γιορταστική συνθήκη. Οι θεατές καλούνται να προσπεράσουν  τη μαγεία της τεχνικής και το επικεντρωμένο βλέμμα του καλλιτέχνη σε λεπτομέρειες, είτε αυτές αφορούν σε αντικείμενα είτε σε ανθρώπινα μέλη, για να τις ξεχωρίσουν.

Ο τίτλος της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου,  προέκυψε από τη διττή σημασία των λέξεων pole|hole|ball και παραπέμπει στο σημασιολογικό παιχνίδι που συμβαίνει ανάμεσα σε συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα και μέρη του ανδρικού σώματος.

 

3. Party V, μολύβι και μελάνι σε χαρτί, 55x42εκ. 2020

Για τον καλλιτέχνη, πέρα από την ανάγκη να εκθέσει το έργο του, η επιθυμία του να εκτεθεί και ο ίδιος, προϋποθέτει την αποδοχή των επιλογών του ως στοιχείο της ταυτότητάς του. Η δημοσιοποίηση του προσωπικού βιώματος και της ερωτικής επιλογής συνιστά δε μια πολιτική πράξη, ελευθερίας και τόλμης σε έναν κόσμο κοινωνικά διχασμένο, αισθητικά ομογενοποιημένο και παρά την επιφανειακή ανοχή, ολοένα πιο υποκριτικά συντηρητικό..

Το εικαστικό αποτέλεσμα προέκυψε από τη συνάντηση μιας επιλογής προσωπικών στιγμών, απαθανατισμένων με τη φωτογραφική μηχανή του καλλιτέχνη, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν σχέδια, ανάγλυφα ή εσώγλυφα από τη χρήση ενός νέου υλικού. 

 

4. Άτιτλο, μολύβι και μελάνι σε χαρτί, 24x17εκ. 2020

Ο Νίκος Παπαδόπουλος με αυτή τη σειρά έργων επεκτείνει τη γνωστή ζωγραφική τεχνική του dot-painting (σύνθεση εικόνας από τελείες), αφού εκτός από χαρτί, χρησιμοποιεί φύλλα αλουμινίου για να δημιουργήσει έργα ευαίσθητα αλλά ανθεκτικά, με όγκο και διαφορετική υφή. Η δύσκολη διαδικασία που ακολουθεί και που καταπονεί τα χέρια του, παραπέμπει εξ ίσου στις ανάγλυφες μεταλλικές επιφάνειες και τη βυζαντινή τεχνική του ανθίβολου και έχει ως αποτέλεσμα, το να προκύπτουν διαφορετικές τεχνικές και διαφορετικές εκδοχές του ιδίου σχεδίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 17:00-21:00, Σάββατο: 12:00-18:00

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή