ΗΠΑ - εκλογές: Μέτρα κατά της παραπληροφόρησης από Twitter και Facebook

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 08:34
UPD:12:55
REUTERS/Jon Nazca
A- A A+

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook, παρουσίασαν χθες Δευτέρα σχέδια για τοποθέτηση προειδοποιητικών ειδοποιήσεων σε αναρτήσεις από τους 2 διεκδικητές του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ και τις εκστρατείες τους και οι οποίες θα υποστηρίζουν την επικράτηση πριν από τα επίσημα αποτελέσματα.

Οι κινήσεις έρχονται σε μία ασυνήθιστη εκλογική αναμέτρηση, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων, που ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστέρηση στα τελικά αποτελέσματα.

Ξεκινώντας από το βράδυ των εκλογών μέχρι την εμφάνιση των αποτελεσμάτων, το Twitter δήλωσε ότι θα τοποθετήσει προειδοποιητικές σημάνσεις όπως «επίσημες πηγές που προσεγγίζουν αυτές τις εκλογές διαφορετικά» ή «επίσημες πηγές που μπορεί να μην απευθύνθηκαν στην επίσημη διαδικασία όταν αναρτήθηκε το tweet».

Το Facebook θα προσθέσει συγκεκριμένες πληροφορίες στις ειδοποιήσεις ροής ειδήσεων στις εφαρμογές του και στις ετικέτες σε αναρτήσεις, αν ένας υποψήφιος ή ένα κόμμα δηλώσει πρόωρη νίκη και θα συνεχίσει να εμφανίζει τα τελευταία αποτελέσματα στο Κέντρο Πληροφοριών Ψηφοφορίας, όπως ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση.

Το Facebook δήλωσε ότι θα παρακολουθεί επίσης μια σειρά θεμάτων σε πραγματικό χρόνο την Ημέρα των Εκλογών, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για περιεχόμενο καταστολής των ψηφοφόρων και θα αφαιρέσει τυχόν απόπειρες καταστολής της συμμετοχής ή εκφοβισμού των ψηφοφόρων.

Λογαριασμοί με έδρα τις ΗΠΑ με περισσότερους από 100.000 ακόλουθους και σημαντική κίνηση, θα ληφθούν επίσης υπόψη για την εν λόγω επισήμανση, δήλωσε το Twitter

Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δέχονται πιέσεις για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τις εκλογές και προετοιμάζονται για την πιθανότητα βίας ή εκφοβισμού στις δημοσκοπήσεις που αφορούν την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

Σε blog, το Twitter είπε ότι θα εξετάσει τους αξιωματούχους των κρατικών εκλογών και τα εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως τα ABC News, Associated Press, CNN και Fox News που έχουν ανεξάρτητα γραφεία ως επίσημες πηγές αποτελεσμάτων.

Οι επίσημοι λογαριασμοί τους στο Twitter θα εξαιρούνται από την επισήμανση, όπως δήλωσε η εταιρεία.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή