Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 13:33
UPD:14:22
INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Σε καθεστώς τοπικού lockdown περνάνε από αύριο και για 14 μέρες οι περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες καταγράφει ιδιαίτερα ηψηλά κρούσματα με τη Θεσσαλονίκη να ξεπαρνάει το Σαββατοκύριακο σε αριθμό κρουσμάτων την Αττική, καταγράφοντας  839 κρούσματα το Σάββατο (464 στην Αττική) και 449 την Κυριακή (300 στην Αττική).

«Αυτό το τοπικό lockdown έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που ίσχυσε την άνοιξη», δήλωσε ο κ. Πέτσας εξηγώντας ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, «φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους». 

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που ίσχυαν κατά την περίοδο της καραντίνας. Επίσης πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

Από αύριο αναστέλλονται ακόμα οι εσωτερικές και μη πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονίας, ενώ κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες, όπως και το λιανεμπόριο. 

«Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες», εξήγησε. 

Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας περνάει στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου. 

Σε τρεις ζώνες η Ελλάδα

«Υπενθυμίζεται ότι, από αύριο Τρίτη το πρωί, και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Έτσι ,η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες:

  • Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»,
  • τη ζώνη αυξημένου  κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική,
  • και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών'. 

''Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα'', συνέχισε ο κ. Πέτσας. 

«Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε», τόνισε. 

«Σε κάθε περίπτωση - όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα - λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά - όπως  γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - περιλαμβάνεται η  προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).  Όπως κανονικά γίνονται  και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή