Περού - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2007 09:02
A- A A+

Τουλάχιστον 48 νεκροί και πάνω από 350 τραυματίες είναι ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα το κεντρικό Περού, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

Μόνο στην επαρχία Ικα, οι νεκροί έφτασαν τους είκοσι και οι τραυματίες τους 200, γράφουν οι εφημερίδες της Λίμα. Όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι, οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή αυτή, όταν κατέρρευσε εκκλησία και καταπλακώθηκαν.

Δεκάδες είναι τα σπίτια που κατέρρευσαν. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και στις επαρχίες Κανέτε και Τσίντσα, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, όπως ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Περού.

Στη Λίμα, πανικόβλητοι κάτοικοι παραμένουν στους δρόμους, τα νοσοκομεία δέχονται εκατοντάδες τραυματίες και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Ο σεισμός, ο ισχυρότερος στη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια, έγινε αισθητός και στον Ισημερινό και τη Βραζιλία.

Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης ήταν 7,9 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και 7,5 σύμφωνα με το αντίστοιχο του Περού. Ο πρώτο σεισμός είχε διάρκεια περίπου δύο λεπτά και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην πόλη Πίσκο σε βάθος μόλις 41 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 5,8 ως 7,5 βαθμών.

Ο πρόεδρος της χώρας Αλαν Γκαρσία έκανε έκκληση για ηρεμία, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και αύξησε τις περιπολίες των αστυνομικών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή