Πομπέο σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν: Σεβαστείτε την εκεχειρία

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 17:47
UPD:17:49
REUTERS/ADNAN ABIDI
A- A A+

Ο Μάικ Πομπέο κάλεσε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Κυριακή, και η οποία έχει ήδη παραβιαστεί και από τα δύο στρατόπεδα.

 Κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών, με Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Πομπέο τους ζήτησε να «τηρήσουν τη δέσμευσή τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αναζητήσουν διπλωματική λύση στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση».  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δεχτεί την Παρασκευή, χωριστά, τους δύο ομολόγους του, τον Αζέρο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Αρμένιο Ζόραμπ Μναρσακανιάν, χωρίς να υπάρξει τριμερής συνάντηση. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν σε μια κοινή δήλωση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που ανακοινώθηκε την Κυριακή, εκεχειρία η οποία όμως παραβιάστηκε γρήγορα.

Λιγότερο από μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκεχειρίας χθες, Δευτέρα, οι εμπόλεμες πλευρές ανέφεραν αμέσως την παραβίασή της, όπως και κατά δύο προηγούμενες προσπάθειες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια πρώτη εκεχειρία μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού είχε συμφωνηθεί στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου και μια δεύτερη στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή