Ισπανία: Υπό κατάρρευση το σύστημα σε ολόκληρη την Ανδαλουσία

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γρανάδα
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 20:13
UPD:21:31
REUTERS/JUAN MEDINA
A- A A+

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας για την πόλης της Γρανάδας και θέτει περιορισμούς σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια κατοίκους σε όλη τη διοικητική περιφέρεια. Ο COVID-19 έχει εκτοξευθεί στη Γρανάδα με 966 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

« Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, γιατί ο έλεγχος σχεδόν έχει χαθεί και το επόμενο βήμα μετά την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού είναι η κατάρρευση. Οι πολιτικοί έχουν κινηθεί πολύ αργά, έχουμε καθυστερήσει 3 μήνες και η κατάσταση έχει ξεφύγει», ανέφερε Ισπανός γιατρός στην El País.

Ταυτόχρονα, σε άλλες πόλεις της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη, την Κόρδοβα και την Χαέν, μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 10 το βράδυ. Μάλιστα, η χρήσης της μάσκας έχει καταστεί υποχρεωτική παντού, ακόμη και στην εστίαση και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο την στιγμή του ποτού ή του φαγητού. Οι συναντήσεις περιορίζονται σα 6 άτομα, ενώ έχει επιβληθεί η χρήση μάσκας ακόμη και για τους αθλούμενους. Στους γάμους το όριο των παρευκρισκομένων είναι τα 30 άτομα.

Ο κίνδυνος στην Ανδαλουσία είναι υπαρκτός, καθώς κάθε μέρα ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού είναι 175 άτομα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε αυτήν την Πέμπτη ότι ανεξάρτητα από τον κίνδυνο στις ΜΕΘ, η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν θα μεταφραστεί σε προσλήψεις. Δηλαδή, το εργατικό δυναμικό των γιατρών και των νοσοκόμων θα συνεχίσει να αποδεκατίζεται μέχρι την πολυαναμενόμενη άφιξη του εμβολίου τον επόμενο χρόνο, όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας της Ανδαλουσίας Χεσούς Αγίρε.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη χώρα

Εκτός ελέγχου χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ισπανία, σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της ιβηρικής χώρας, προσθέτοντας ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα για την καταπολέμησή της.

Ο Σαλβαδόρ Ίγια δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει με τις περιφερειακές αρχές περισσότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση αναμένει πως η πανδημία θα καταστήσει «τη ζωή δύσκολη» τους επόμενους πέντε ή έξι μήνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El País, El Mundo.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή