«Ούτε η πανδημία δεν θα μας σταματήσει» λένε οι διαδηλωτές στην Κολομβία

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 18:02
UPD:18:09
REUTERS/LUISA GONZALEZ
A- A A+

Χιλιάδες μέλη συνδικάτων, δάσκαλοι, μαθητές και αυτόχθονες πρόκειται να συμμετάσχουν στη σημερινή εθνική απεργία στην Κολομβία για να διαμαρτυρηθούν για τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ιβάν Ντούκ, αλλά τη δολοφονία ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόσφατη αστυνομική βία.

Οι σημερινές διαδηλώσεις προστίθενται σε μια σποραδική σειρά διαμαρτυριών που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Σεπτεμβρίου κατά της αστυνομικής βίας που οδήγησε σε 13 θανάτους.

Από τη μεριά της κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι συγκεντρώσεις του πλήθους δημιουργούν υψηλό κίνδυνο μολύνσεων από κορωνοϊό. Η Κολομβία, η οποία επέβαλε λοκντάουν για περισσότερους από πέντε μήνες για τον περιορισμό του ιού, αναμένεται να φτάσει εντός των ημερών το 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένες λοιμώξεις.

Οι διαδηλωτές απαιτούν κυβερνητικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγυημένου εισοδήματος για όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας, υψηλότερη χρηματοδότηση για την υγεία και την εκπαίδευση και μέτρα για την παύση της φυλετικής βίας.

Οι ηγέτες των διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των αυτοχθόνων, ζήτησαν επίσης μια συνάντηση με τον Ντούκ για να συζητήσουν για τις δολοφονίες ακτιβιστών, των οποίων οι θάνατοι αποδίδονται από την κυβέρνηση σε εγκληματικές συμμορίες και αριστερούς αντάρτες.

«Βαδίζουμε από κοινού σήμερα για μια διαπραγμάτευση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα περιλαμβάνει την υγεία, τη ζωή, την παραγωγή αγροτών, τα δικαιώματα των γυναικών, των ευάλωτων πληθυσμών», δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης Διόγενες Ορτζουέλα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Τρίτης με αυτόχθονες ηγέτες.

Περίπου 10.000 αυτόχθονες άνθρωποι έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα Μπογκοτά αυτήν την εβδομάδα, κυρίως από τα νοτιοδυτικά της χώρας, ζητώντας από τον Ντουκ να συναντηθεί μαζί τους. «Ούτε καν η πανδημία δεν θα σταματήσει το κίνημά μας», δήλωσε ο Ερμές Πιτ, επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυτοχθόνων της Κάουκα (CRIC). «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να συνεχίσουμε να παλεύουμε».

Τα πλήθη από τις πορείες θα μπορούσαν να είναι «αυριανά κρούσματα », προειδοποίησε ο Ντούκ σε διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης.

Οι επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες της χζώρας ζήτησαν την αναστολή διαμαρτυριών λόγω φόβων ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στην ανάκαμψη της οικονομίας λόγω του λόκνταουν. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 5,5% φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή