Έλενα Κουντουρά: Η πανδημία προκάλεσε κλυδωνισμούς στα συστήματα υγείας και έπληξε τους ασθενείς με καρκίνο

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 10:31
UPD:10:40
INTIME NEWS/INTIMEnews
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Για το πως πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του καρκίνου σε όλη την Ευρώπη μίλησε στο σημερινό συνέδριο CANCER WEEK της Boussias Communications μίλησε η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Europa Donna κα Έλενα Κουντουρά. Σύμφωνα με την κα Κουντουρά η Εβδομάδα Καρκίνου αναδεικνύει όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέτωπο του καρκίνου, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας που μας δοκιμάζει όλους.

Όπως είπε μετά από 14 χρόνια από την Παγκόσμια Διακήρυξη για τον Καρκίνο, εξακολουθεί να παραμένει παγκόσμια μάστιγα και η 2η σημαντικότερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Κάθε 9 δευτερόλεπτα γίνεται μια νέα διάγνωση καρκίνου. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι εξίσου ανησυχητικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, μέχρι το 2035 τα περιστατικά του καρκίνου ενδέχεται να διπλασιαστούν και εάν δεν αναλάβουμε περαιτέρω δράση, ο καρκίνος θα καταστεί η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η θνησιμότητα και οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Στον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις ώστε να μειωθούν κατά 40% όλα τα περιστατικά. Ωστόσο, θα χρειαστούν και επενδύσεις στις υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας, όπως και πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Όπως είπε η κα Κουντουρά, ως Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, στην 15ετή ενεργή ενασχόλησή της με την πολιτική και με  πολυετές εθελοντικό έργο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην υγεία των γυναικών, γνωρίζει την επίδραση που έχουν στην υγεία των ασθενών  οι καθημερινές  ανισότητες  που υφίστανται κυρίως, στην πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσο και μεταξύ διαφορετικών περιοχών της ίδιας χώρας. Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όπως οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών, οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες. Ενώ συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να αμβλύνει αυτές τις ανισότητες, να περιορίσει τον αντίκτυπο της νόσου και να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών στην υγεία οριζόντια σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, η πανδημία προκάλεσε κλυδωνισμούς στα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έπληξε ιδιαίτερα τους ασθενείς με καρκίνο. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ο προληπτικός έλεγχος αναβάλλεται. Οι θεραπείες καθυστερούν ή αλλάζουν. Οι επανέλεγχοι ακυρώνονται είτε επειδή οι ασθενείς φοβούνται να επισκεφτούν ιατρικές εγκαταστάσεις και να ρισκάρουν μια πιθανή μόλυνση, ή επειδή τα ίδια τα υγειονομικά συστήματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη πίεση.

Η κα Κουντουρά πρότεινε τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών, την άμεση αντιμετώπιση των ανισοτήτων και καθολική πρόσβαση σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης και υγείας. Ακόμα, επενδύσεις για πιο ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας, υποστήριξη της υγείας μέσα από ενισχυμένα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Πρότεινε επίσης να δοθεί έμφαση σε πολιτικές και δράσεις για πιο υγιή τρόπο ζωής.

Ενώ, τόνισε ότι είναι λυπηρό που Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος EU4Health από 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε δηλαδή περικοπή 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθεί τελικά μόνο το 1/6 των κονδυλίων που αρχικά είχε προτείνει η Επιτροπή.

Αυτό δείχνει ότι το Συμβούλιο δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. «Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεκρίναμε αυτή την απόφαση και συνεχίζουμε να πιέζουμε το Συμβούλιο μέσα από τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι του Προγράμματος για την υγεία» τόνισε η κα Κουντουρά και συμπλήρωσε.

«Αναμένουμε ακόμη το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, που έχει αναλάβει η αρμόδια Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, η οποία με την πολύτιμη εμπειρία της, τη σκληρή δουλειά της και την ισχυρή της βούληση δίνει πραγματικό αγώνα στο μέτωπο αυτό στην Ευρώπη».

Το σχέδιο αυτό, αναμένεται να υποβληθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και θα προβλέπει δράσεις σε κάθε σημαντικό στάδιο της νόσου. Θα προτείνει μέτρα πρόληψης, μέτρα έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης, μέτρα για τη περίθαλψη και της θεραπεία, καθώς και μέτρα για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους καρκινοπαθείς, τους πρώην καρκινοπαθείς και τους φροντιστές υγείας. Θα είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή