Ιράν: Προειδοποιεί ότι δε ανεχθεί παρουσία «τρομοκρατών» στα βόρεια σύνορά του

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 17:33
UPD:17:43
REUTERS/Danish Siddiqui
A- A A+

Η Τεχεράνη δε θα ανεχθεί την παρουσία «τρομοκρατών» κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, τη στιγμή που πολλές χώρες ανησυχούν για την παρουσία τζιχαντιστών από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Είναι απαράδεκτο για μας το ότι ορισμένοι θέλουν να μεταφέρουν τρομοκράτες από τη Συρία κι άλλες περιοχές προς ζώνες που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας» δήλωσε ο Ροχανί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Το Ιράν, το οποίο διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία, όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, έχει καλέσει τις δύο χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες κι έχει προσφέρει τη μεσολάβησή του.

Ο ιρανός πρόεδρος επανέλαβε την επίσημη γραμμή του, σύμφωνα με την οποία «η κατοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή» και ότι «όλοι» οφείλουν «να αποδεχθούν την πραγματικότητα ... και να σεβασθούν την εδαφική ακεραιότητα των χωρών», ενώ επιτίμησε όσους «από τη μία ή την άλλη πλευρά ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατήγγειλε πρόσφατα την ανάπτυξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «σύρων μαχητών μελών τζιχαντιστικών ομάδων», οι οποίοι έχουν περάσει μέσω της Τουρκίας, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Άγκυρα έχει κατηγορηθεί από την Αρμενία και τη Ρωσία για την αποστολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μισθοφόρων ή ξένων μαχητών που προέρχονται από τη Συρία ή τη Λιβύη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή