Ινδία: Ρομπότ διευκολύνει την επικοινωνία των ασθενών σε νοσοκομείο

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 14:36
UPD:14:39
REUTERS/ADNAN ABIDI
A- A A+

Το ρομπότ «Μίτρα» έχει επιστρατεύσει ένα νοσοκομείο στην Ινδία, για να μετακινείται μεταξύ των θαλάμων, βοηθώντας τους ασθενείς να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς.

Το Μίτρα, που σημαίνει «φίλος» στα χίντι, είναι γνωστό από μια εκδήλωση του 2017, κατά την οποία ‘συνομίλησε’ με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που το βοηθά να αναγνωρίζει τα πρόσωπα με τα οποία έχει επικοινωνήσει στο παρελθόν. Ένα τάμπλετ που έχει τοποθετηθεί στο στήθος του Μίτρα επιτρέπει σε ασθενείς να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς και το ιατρικό προσωπικό που δεν έχει πρόσβαση στους θαλάμους. «Χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναρρώσει κανείς και σε αυτό τον χρόνο, όπου οι ασθενείς χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ τις οικογένειές τους, αυτοί δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθούν», δήλωσε ο δρ Αρούν Λακχανπάλ, γιατρός στο νοσοκομείο Yatharth Super Speciality Hospital, στην περιοχή Νόιντα, κοντά στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί.

Το ρομπότ χρησιμοποιείται κυρίως από ασθενείς που δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Επίσης, το Μίτρα χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως επικοινωνία με ειδικούς προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης, πρόσθεσε. Το ρομπότ, που ανέπτυξε η νεοφυής εταιρία με έδρα της την Μπανγκαλόρ Invento Robotics, κόστισε στο νοσοκομείο 1 εκατ. ρουπίες (13.600 δολάρια), σύμφωνα με τον Γιατάρτ Τιαγκί, επικεφαλής της εταιρίας λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία ξεπέρασαν σήμερα τα 5 εκατομμύρια, με τη χώρα να είναι η δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ που περνά αυτό το δυσοίωνο ορόσημο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή