Κυρ. Μητσοτάκης: Μέχρι την οριστική διευθέτηση με την Τουρκία απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 13:29
UPD:13:55
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Είμαστε έτοιμοι, εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Ωστόσο, τόνισε ότι «μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες» επαναλαμβάνοντας ότι «το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών». 

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι στην περιοχή διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε., υποστήριξε ο πρωθυπουργός.  Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με τον κ.Μισέλ, συζήτησαν τις εξελίξεις «σε μια περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο», σημειώνοντας πως η Τουρκία, «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου». «Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ», τόνισε. 

«Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Άλλωστε «μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή», πρόσθεσε. 

«Η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στην πράξη»

Το μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στην έμπρακτη συμπαράσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «τα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο αναδεικνύουν πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα».  

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Μόρια έκανε λόγο για θριβερά γεγονότα, προσθέτοτντας πως «ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί. Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια. Η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει πως «η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινου μας προβλήματος». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή