Στ. Πέτσας για σχολεία: Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές- Κατάλογος μέτρων για περιοχές με υψηλό φορτίο

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 12:51
UPD:15:04
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι εικόνες σήμερα ήταν διαφορετικές από κάθε προηγούμενη χρονιά. Οι καταστάσεις πολύ πιο δύσκολες για όλους, για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και βεβαίως για το προσωπικό που έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, για την καθαριότητα και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επανέλαβε τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης ο οποίος επσικέφτηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων και παρέστη στον αγιασμό, φέτος εκτός από τα γράμματα θα μάθουμε και κάτι παραπάνω για το πώς θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες. Θα φροντίσουμε τους εαυτούς μας, θα φροντίσουμε την υγεία μας, θα ακούμε πάντα τους ειδικούς, θα ακούμε πάντα τους δασκάλους μας και όλα θα πάνε καλά. Και θα έρθει και η στιγμή που θα αφήσουμε τις μάσκες στην άκρη και θα μπορούμε να ξαναθυμηθούμε τη ζωή μας στο σχολείο έτσι όπως ήταν στο παρελθόν».

 «Η συντριπτική πλειoνότητα εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο, και στη γειτονιά μας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και το Ισραήλ που αντιμετωπίζουν έξαρησ του ιού- με τη Γαλλία να ξεπαρνάει το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού ημερησίως και το Ισραήλ να προχωράει σε νέο lockdown. 

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η επιτροπή επιδημιολόγων καταρτίζει κατάλογο μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ανάμεσα στις οποίες και η Αττική. Εξηγώμντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπιστήριξε ότι η έκρηξη των κρουσμάτων που σημειώνεται διεθνώς σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων και το γεγονός ότι υπάρχουν επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, για παράδειγμα η Πέλλα ή η Αττική, «μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει δόσει εντολή να στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτόν τον κατάλογο σήμερα ή αύριο» κατέληξε. 

Ερωτηθείς πότε θα σταματήσει να υπάρχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα είναι σε συνάρτηση πως εξελίσσεται η πανδημία. Επ αυτού έφερε παράδειγμα την Πάρο και τον Πόρο όπου υπήρξε άρση μέτρων καθώς ήταν καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα ενώ σημείωσε πως στην Αττική έχουμε ακόμα πολλά κρούσματα.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN απαντώντας σε ερώτηση αν η Επιτροπή προσανατολίζεται να προχωρήσει σε τοπικά μέτρα σε επίπεδο Δήμων στην Αττική αν χρειασθεί, τόνισε ότι τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική.  «Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση»

 naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή