Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτική η διακήρυξη ων ηγετών της MED7

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 13:58
UPD:14:02
REUTERS/POOL
A- A A+

Μεροληπτική χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την τελικη διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου (MED7). 

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά χώρες του Νότου έστειλαν χθες κοινό και σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) που συνυπογράφουν και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Σχολιάζοντας την τελική διακήρυξη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε ότι «τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα μεροληπτικά, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης». 

Μάλιστα επανέλαβσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις αναφέροντας πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή