Στο «σφυρί» σπάνια έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 09:02

Carl Rottmann Epidaurus

A- A A+

Η αινιγματική «Επίδαυρος», έργο του σπουδαίου Γερμανού ζωγράφου του 19ου αιώνα Carl Rottmann (εκτ. €10. 000 – 15. 000) είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της φθινοπωρινής συλλογής της Cypria που θα δημοπρατηθεί το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου στο Roof Terrace του Μουσείου Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία.

Είναι αριστουργηματικός ο τρόπος που ο σπουδαίος Γερμανός χρησιμοποιεί το φλέγον χρυσό χρώμα του ήλιου που βυθίζεται και ταυτόχρονα αναδύεται μέσα και πάνω από τον ελληνικό χώρο, αποδίδοντας μέσα στο εν τέλει μη απαντημένο ερώτημα - αν στο έργο αποδίδεται η δύση ή η ανατολή του ηλίου. Το έργο του Rottmann καταφέρνει έτσι να αποδώσει μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση μια οντολογική και πολιτική ανάλυση του τρόπου που η Γερμανία και συγχρόνως η Δύση είδε τον εαυτό της να αναδύεται ως συνέχεια του αρχαιοελληνικού πνευματικού μεγαλείου.

Χριστόφορος Σάββα

«Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία του κοινού και αυτός είναι ο λόγος που προτιμήσαμε η δημοπρασία να γίνει νωρίς το φθινόπωρο και σε ανοικτό χώρο, όπως αυτός του υπέροχου Roof Terrace του Μουσείου Σεβέρη», αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Cypria.

Η φθινοπωρινή συλλογή της Cypria συγκεντρώνει –εκτός από την «Επίδαυρο»– σπάνια και εξαιρετικά έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα ενώ σε αυτή συγκαταλέγονται δύο μικρότερες συλλογές -η μία αποτελούμενη από έργα Κυπρίων ζωγράφων της αποκαλούμενης δεύτερης γενιάς και η δεύτερη από έργα Ρώσσων ζωγράφων τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο Λονδίνο.

Ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να ηγηθούν της δημοπρασίας βρίσκονται ο «Μυστηριώδης Παράδεισος» του Αλέκου Φασιανού (εκτ. €25.000 – 40.000), η «Νεαρή Γυναίκα στο Λουτρό» του Μιχαήλ Κάσιαλου (εκτ. €15.000 – 25.000) και η «Μελέτη των Λουομένων της Κερύνειας» του Χριστόφορου Σάββα (εκτ. €8.000 – 12.000).

Δημήτρης Μυταράς

Ξεχωριστά έργα της συλλογής θεωρούνται, επίσης, η εξαιρετική «Γυναίκα στα Κόκκινα» του Δημήτρη Μυταρά (εκτ. €7.000 – 10.000), η «Αποθέωση του καλλιτέχνη Wilhelm von Kaulbach» του Carl Theodor von Piloty (εκτ. €8.000 – 12.000), «Η μαρίνα της Λάρνακας» (εκτ. €8.000 – 12.000) και «Στο Μουράγιο του Ρομάντζου, Λάρνακα» (εκτ. €8.000 – 12.000) του Λευτέρη Οικονόμου -η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του οποίου μεταφέρει τον θεατή στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, οι «Πράσινες Αμυγδαλιές στο Λόφο του Τηλέμαχου Κάνθου» (εκτ. €7.000 – 10.000), οι «Πέτρες και Άγρια Ρόδα» (εκτ €8.000 – 12.000) του Ανδρέα Λαδόμματου και ο «Στρυμόνας» του Σπύρου Βασιλείου (εκτ. €7.000 – 10.000).

Αλέκος Φασιανός

Η συλλογή αριθμεί 145 αποκτήματα, από τα οποία τα 139 είναι έργα τέχνης και τα υπόλοιπα είναι σπάνιες εκδόσεις. Ανάμεσα στα αποκτήματα υπάρχουν εντυπωσιακά και σπάνια έργα από σημαντικότατους ζωγράφους και γλύπτες όπως οι Ανδρέας Κάραγιαν, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Σαράντης Καραβούζης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Χρυσοχός, Γιώργος Σκοτεινός, John Kiki, Ρένος Λοΐζου, Άγγελος Μακρίδης, Ζωή Ζέγγελη και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί ζωγράφοι και γλύπτες. Η συλλογή, εκτός από πίνακες και γλυπτά περιλαμβάνει χαρακτικά, σκίτσα, και λιθογραφίες.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή