Φ. Γεννηματά: Καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου και της μάσκας

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 19:34
UPD:20:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου. Όπως χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, καθώς «είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια και έξω στον τόπο. Μία λογική που ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης» τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, με πρωτοβουλία της οποίας διεξάγεται η σημερινή συζήτηση, «η αλήθεια είναι μία. Ακόμα και σήμερα, αναζητείται σχέδιο για αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας», καθώς «η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης, μιλώντας για έλλειψη στρατηγικής κι αδυναμία στη διαχείριση τόσο της έξαρσης του κορωνοϊού όσο και για τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την ανεργία, την Παιδεία με το άνοιγμα των σχολείων, τον τουρισμό.

Απευθυνόμενη συχνά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, η κ. Γεννηματά διατύπωσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, ασυνέπεια κι αναποτελεσματικότητα και ότι πορεύεται με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».

Παράλληλα, άσκησε αιχμηρή κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία. «Μακριά από μας οι λογικές τού να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία. Θέλουμε ασφαλή σχολεία» επισήμανε.

«Παρουσιάσατε μια ειδυλλιακή κατάσταση, και είτε σας ωραιοποιούν τα πράγματα, είτε εσείς συνειδητά το κάνετε» είπε προς τον πρωθυπουργό και προσέθεσε ότι επιχειρείται να επιβληθεί η ατζέντα μιας παλιάς Δεξιάς, καθώς «καθημερινά αποδυναμώνεται η δημοκρατία, η λογοδοσία, η διαβούλευση, η σωστή νομοθέτηση, ο κοινωνικός έλεγχος, η ίδια η λειτουργία του Τύπου».

Κριτική για τα κρούσματα στα γηροκομεία

Αιχμηρή ήταν κριτική της και για τα κρούσματα στα γηροκομεία. «Ανοίξατε τα σύνορα χωρίς όρους και χωρίς ελέγχους στην αρχή, και τώρα επιμένετε ότι τα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα, ότι φταίνε οι πολίτες. Αφού δεν είχαμε κρούσματα, πώς κόλλησαν μεταξύ τους οι πολίτες; Πότε μας λέγατε ψέματα; όταν λέγατε ότι δεν έχουμε κρούσματα; όταν λέτε ότι δεν είναι εισαγόμενα; ή μας λέγατε και στις δύο περιπτώσεις ψέματα; Αυτό που γίνεται στα γηροκομεία, είναι εφιαλτικό και απαράδεκτο το είχαμε επισημάνει από την αρχή. Ξέρατε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και δεν λάβατε μέτρα για να προστατέψετε την υγεία και την ζωή αυτών των ανθρώπων» είπε.

Ζήτησε δε να γίνονται συνεχώς τεστ και να υπάρξει έστω και τώρα ένα σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης με την αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Σε άλλο σημείο της ομιλία της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε αναφορά στη ρητορική του αντιμνημονίου που εκφράστηκε την περίοδο των μνημονίων λέγοντας: «Αυτή τη λογική του "αντί", υπάρχει άλλη πολιτική, άλλο μνημόνιο, όλη αυτή τη λογική του "αντί" το κόμμα σας την καθιέρωσε κ. Μητσοτάκη και μετά ήρθαν άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις και τα σάρωσαν όλα. Πρέπει μαζί να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λογική που είναι επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών».

Για τις επιπτώσεις στην οικονομία, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τα μέτρα τής κυβέρνησης «ανεπαρκή» και «καθυστερημένα». «Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτα… Η ΓΣΕΒΕΕ μιλά για τον θάνατο του εμποράκου, έχουμε μειώσεις τζίρου που κατά μέσο όρο είναι στο 45%. Οι τράπεζες έδωσαν τα δάνεια στους καλούς τους πελάτες. Εξαγγέλλετε πτωχευτικό κώδικα που μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές της πρώτης κατοικίας τους» ανέφερε.

Μιλώντας ειδικά για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι χάθηκε η χρονιά, καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έμειναν κλειστές κι εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι απειλούνται ακόμη και να χάσουν το επίδομα ανεργίας και διατύπωσε τις προτάσεις του κόμματός της:

«Κάλυψη των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους αλλά και των ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η κρίση.

Αξιοπρεπές εγγυημένο επίδομα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και την εστίαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.

Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων με πρώτη αυτή του επισιτισμού».

«Προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε καταστάσεις και κάνετε άστοχες συγκρίσεις με οικονομίες άλλων χωρών που έχουν τελείως διαφορετική διάρθρωση από τη δική μας. Πάρτε τώρα αποτελεσματικά μέτρα, πριν να είναι αργά» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Ζήτησε, επίσης, να ενισχυθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή με επιπλέον 2 δισ. ευρώ και να χρησιμοποιηθεί το απόθεμα του «μαξιλαριού», ιδίως στο κομμάτι που δεν χρειάζεται την έγκριση του ΕSM. «Αν δεν το κάνετε τώρα που τα αδιέξοδα είναι εμφανή, πότε θα το κάνετε; Σας ενοχλεί η κριτική που σας κάνω με το "βλέποντας και κάνοντας", αλλά τι διαφορετικό ακολουθείτε στο θέμα των σχολείων;» διερωτήθηκε.

Από την κριτική της Φώφης Γεννηματά δεν έλλειψε η αναφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση με την Τουρκία, για τους οποίους επέκρινε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν δέχεται τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική. «Να ξεκαθαρίσετε προς τους διαμεσολαβητές ότι διάλογος δεν γίνεται με τη Τουρκία όσο έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι και όταν γίνει θα γίνει μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι δίπλα στους πολίτες σε αυτή την τεράστια δοκιμασία που περνούν. Δεν θα αφήσουμε την κρίση να γίνει ευκαιρία για λίγους και πρόβλημα επιβίωσης για τους πολλούς. Μαζί θα δώσουμε αυτούς τους αγώνες, μαζί θα δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις και τη φωνή του ελληνικού λαού που αυτή την ώρα υποφέρει» κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή